Probleme cu veniturile la CEO

Unii lideri de sindicat din Complexul Energetic Oltenia sunt nemulțumiți de impactul măsurilor de austeritate asupra veniturilor salariaților. Potrivit unui anunț al administrației Complexului Energetic Oltenia, aplicarea actului normativ privind măsurile de austeritate va avea ca efect direct reducerea a cel puțin două venituri primite de mineri și energeticieni. Acestea sunt tichetele de masă și voucherul de vacanță. De anul viitor valoarea acestora se va reduce semnificativ. Astfel, valoarea unui tichet de masă va scădea de la 35 de lei cât este în prezent la 15 lei din 2024. Există o discuție în legătură cu acest aspect și anume că valoarea tichetelor de masă este reglementată prin Contractul Colectiv de Muncă. Acesta este în vigoare până la 1 aprilie 2024. Anumiți sindicaliști sunt de părere să achite până atunci tichetele de masă la valoarea de 35 de lei și să nu le reducă valoarea de la 1 ianuarie 2024. De asemenea, voucherul de vacanță va fi de maximum 1.600 lei din care se plătește impozit de 10%, plus CASS. Prin urmare, un voucher de vacanță va avea o valoare netă de 1.296 lei.


Alin Munteanu, președintele Sindicatului Liber „Cartel Afla” Gorj și sindicalist în cadrul Complexului Energetic Oltenia, a precizat că minerii nu pot trăi cu tichete de masă de 15 lei pe zi. Nici reducerea valorii unui voucher de vacanță nu poate fi acceptată. Prin urmare, Alin Munteanu solicită ca administrația companiei și parlamentarilor de Gorj să facă demersuri pe lângă Guvern pentru exceptarea Complexului Energetic Oltenia de la aplicarea măsurilor de austeritate. În caz contrar, minerii și energeticienii din CEO vor fi consultați pentru declanșarea de proteste.


„Solicităm și noi companiei să facă un Memorandum ca și Complexul Energetic Oltenia să fie scutit de la Legea austerității. Nu e normal ca oamenii să primească 15 lei. Conform legii, nu poți depăși 2 salarii medii pe țară, la nivelul anului 2019, și se mai și impozitează. Au calculat cei de la administrația Complexul Energetic Oltenia și rezultă un tichet de masă de 15 lei pe zi. Voucherul de vacanță va fi undeva la 1.200 de lei de la 3.000! Cu 1.200 mergi la Săcelu 2 zile, la nămol, nu la tratament balnear recomandat de medicul specialist. Cu 15 lei nici măcar o ciorbă nu poți să mai mănânci. Noi solicităm în primul rând companiei să facă acest Memorandum. Cei de la CFR au reușit și sunt exceptați de la aplicarea măsurilor de austeritate. CEO stă pe un butoi de pulbere. Nu putem fi de acord să pierdem drepturi pe care le avem. Nu e normal ca mineri să luăm bonuri de 15 lei pe zi. Oamenii sunt hotărâți să iasă în stradă, dacă li se taie din drepturi. Rolul tichetelor este pentru a asigura un echilibru în alimentația oamenilor. Mai ales că agentul economic este pe profit și își permite să le dea. Nu trebuie ca Guvernul să se opună! În plus, nu înțelegem de ce se oprește CASS-ul? Noi, Sindicatul Liber Cartel Alfa înțelegem că statul trebuie să facă economii, dar nu pe sănătatea oamenilor și suntem hotărâți să începem protestele dacă se ajunge să ne taie din bonurile de masă sau voucherele de vacanță.Toată lumea știe condițiile de lucru ale Complexului Energetic Oltenia și chiar avem nevoie de aceste vouchere pentru a merge măcar câteva zile pe an la un tratament balnear!”, a declarat Alin Munteanu, președintele Sindicatului Liber „Cartel Alfa” Gorj.

Andrei Merfu

Accent In Gorj

Accent In Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *