Marea reorganizare de la CEO… rămâne cum am stabilit!

Se pregătește o nouă mare reorganizare la Complexul Energetic Oltenia. Nu ar fi nici prima și nici ultima. Am mai avut parte de asemenea organigrame prin care se dorește reducerea numărului de șefi, însă aceștia sunt rotiți și poartă alte denumiri, dar lefurile le rămân aceleași. E greu de crezut că dacă va fi implementată o nouă organigramă la Complexul Energetic Oltenia vor dispărea șefii și salariile acestora.

Astfel, se dorește eliminarea EMC-urilor. Șefii de EMC-uri ar urma să devină șefi de cariere și ar fi cumva retrogradați. În realitate, s-au mai văzut astfel de rotiri de cadre, chiar și prin desființarea unor structuri de conducere sau a unor suprastructuri de conducere. Corect este suprastructuri de conducere. Cei care au înființat EMC-urile nu au urmărit vreo fluidizare a managementului și o scurtare a timpilor de implementare a unei decizii, ci posturi de șefi pentru clientele de partid și de interese. Complexul Energetic Oltenia este condus de partide și de grupurile de interese.

La un moment dat chiar se confundă cele două elemente sau se întrepătrund. Nu ar fi vreo oproblemă ca managementul Complexului Energetic Oltenia să fie asumat politic. Poate chiar ar fi mult mai bine ca partidele venite la guvernare să își asume managementul timp de 4 ani sau cât durează guvernarea. Apoi nimeni nu va mai putea da vina pe nimeni în caz de eșec de managementSigur că dacă sunt rezultate bune, sunt și destui politicieni care să și le asume.

Problema este că politicienii care sunt la guvernare nu își asumă conducerea Complexului Energetic Oltenia. Se spune că este vorba de guvernanță corporativă. Adică managerii sunt selectați de o firmă de recrutare independentă. Dar s-au mai auzit de astfel de recrutări. Adică își depune dosarul la selecție doar cine este sigur că va fi susținut politic sau de către grupurile de interese. Restul merge mai mult la noroc. Sau poate că sunt foarte buni și vor fi selectați. Sunt extrem de rare astfel de cazuri. Nici Complexul Energetic Oltenia nu a avut parte de manageri care să fi venit pe munca și pe meritele lor, ci au avut din plin sprijin din partea politicienilor și a grupurilor de interese sau a altor grupuri de influență.

Aproape toate schimbările de șefi din Complexul Energetic Oltenia și reorganizările au avut motivații strict politice, de răsplătire a clientelei de partid.. Foarte rar a fost vorba de selectarea și promovarea unor profesioniști care să nu aibă nevoie de vreun politician de care să îi atârne viitorul.

Așadar, este greu de crezut că viitoarea organigramă de la Complexul Energetic Oltenia va aduce salarii reduse pentru o serie de barosani. Este posibil să vedem posturi de șefi desființate, dar aceștia să rămână tot cu salariile respective.

De asemenea, orice organizare și reorganizare facilitează numirea unor favoriți pe posturile de conducere. Nici actuala putere nu va face excepție și își va numi oamenii în funcții la Complexul Energetic Oltenia. La fel s-a întâmplat și pe vremea PSD.

Din păcate, este totuși vorba de companii de stat care nu ar trebui să fie conduse de politicieni, ci de profesioniști. Dacă politicienii vor să își asume managementul, tot prin profesioniști trebuie să o facă. Foarte rar s-au văzut politicieni care nu au nicio meserie și care să performeze într-un domeniu destul de dificil. Domeniul energetic nu este unul dificil, ci strategic. Este nevoie de oameni competenți. E mai bine să îi faci oameni de partid pe specialiști decât să transformi oamenii de partid în așa-ziși profesioniști.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *