Drumuri bune să avem!

ionut catrina

Că stăm prost ori foarte prost la capitolul drumuri/infrastructură rutieră, nu cred că mai e vreo noutate. Față de Ungaria, Serbia ori Bulgaria (da, chiar și față de ei), noi nu avem o rețea de drumuri de mare viteză care să faciliteze tranzitarea țării în condiții decente/optime pentru anul 2023.


Că se fac totuși pași importanți în direcția construirii infrastructurii rutiere mari, e drept. Nu am nicio treabă, dar – dacă la început am fost sceptic – Sorin Grindeanu chiar pare să miște lucrurile.


Cei care au fost în/prin/spre Ungaria, știu că vecinii noștri au drumuri bune și foarte bune. Practic, din vamă încolo este o altă lume. Aproape de necrezut cum se poate schimba ceva în câțiva kilometri, nu?
Ei, există semne clare că se vor regla și la noi lucrurile. Sunt discuții avansate cu vecinii unguri pentru deschiderea a noi puncte de trecere a frontierei, ceea ce înseamnă că drumuri bune trebuie făcute prin toate acele puncte. Iată ce scrie Sorin Grindeanu: „Am discutat cu ministrul maghiar de Externe, Péter Szijjártó, despre evoluția proiectelor transfrontaliere româno-ungare.


Mai exact, subiecte precum deschiderea Punctului de Trecere a Frontierei Beba Veche- Kübekháza, Triplex Confinium și refacerea podului peste Mureș, dintre Cenad și Magyar Csanad.


Partea maghiară a finalizat planurile și solicitat fonduri europene pentru refacerea podului de la Cenad, iar pentru PTF de la Beba Veche au început pregătirile. Cele două noi puncte de trecere pot fi realizate în baza celor două memorandumuri pe care le-am semnat la Timișoara, în luna septembrie.


După finalizarea aceste două noi obiective, vor exista 14 Puncte de trecere a frontierei între România și Ungaria. Proiectele sunt importante atât pentru dezvoltarea economică a României și Ungariei, cât și pentru regiunile de la frontiera celor două state.


PTF de la Beba Veche va fi realizat prin intermediul CNAIR și va putea deveni operațional în maximum doi ani (2025).


Cu ocazia discuțiilor, ministrul maghiar de Externe mi-a transmis, din nou, că Ungaria sprijină aderarea României la spațiul #Schengen, aderare care ar aduce beneficii economice și sociale inclusiv Ungariei”.

Doamne ajută! Noroc că ne stimulează ungurii, este?

Ionuț Catrina

Accent In Gorj

Accent In Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *