Probleme pentru mineri și energeticieni

Cariera minieră din Complexul Energetic Oltenia, unde un bărbat și-a pierdut recent viața, se confruntă cu probleme majore. Sunt lipsuri în ceea ce privește acoperirea cu personal a unor posturi deficitare, însă există și o lipsă majoră de materiale esențiale în funcționarea utilajelor, unele de-a dreptul elementare.

Cristi Lădaru, președintele Sindicatului Liber de la Cariera Roșia, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, a declarat că unitatea minieră cea mai mare din Oltenia și din țară are sub 1.500 de salariați. Ca urmare a pensionărilor masive, au plecat sute de angajați cu mare experiență. În momentul de față, este nevoie majoră de personal în câteva sectoare din producție. „Eu sper să nu se întâmpăle ce s-a întâmplat. Iar dacă se va întâmpla să nu ne surprindă. Avem nevoie urgentă de peste 100 de muncitori calificați pe diferite meserii. Posturile au rămas decoperite total și nu are cine să le ia locul. Oamenii au plecat la pensie și nu au mai dorit să continue ca pensionari. Este explicabil. Banii nu mai pot recupera anii de viață pierduți sau sănătatea distrusă. Avem o lipsă majoră și de materiale elementare. Lipsește până și vaselina și uleiurile pentru funcționarea utilajelor. Nu mai spun de capitolul investiții și reparații unde procentele sunt rușinoase. La excavatoare procentul de realizare este din păcate dintr-o singură cifră”, a menționat Cristi Lădaru.


Cariera Minieră Roșia a intrat recent în atenția opiniei publice, după ce un angajat și-a pierdut viața. Bărbatul efectua reparații la roata unui excavator de mare tonaj. La un moment dat, utilajul a pornit și l-a strivit pe muncitor.


Sunt probleme pe final de an și legat de plata veniturilor la CEO, ca urmare a măsurilor de austeritate. Prima de Crăciun de la Complexul Energetic Oltenia ar putea fi trebui trecută în salariu pentru a putea fi acordată, potrivit unor reprezentanți sindicali din compania energetică. Se fac estimări cu privire la veniturile pe care le vor avea angajații din Complexul Energetic Oltenia până la finalul anului. Măsurile de austeritate își vor pune amprenta și asupra unora dintre bonusurile încasate de mineri și energeticieni.
Deocamdată, se fac evaluări din partea administrației cu privire la cine va pierde la câștigurile salariale. Se au în vedere sporurile, primele și alte bonusuri. În luna decembrie, minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia ar trebui să le acorde angajaților o primă de Crăciun. Valoarea acesteia este de 3.000 de lei net. În condițiile actualelor măsuri de austeritate, nu se știe dacă prima va mai putea fi menținută.


Cu toate acestea, bonusul de final de an este prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă. Prin urmare, fiind o înțelege negociată între părți nu ar trebui să fie afectată de alte prevderi legale. În ciuda acestui lucru forța legii leste mai mare și ar trebui să prevaleze în fața unei înțelegeri între părți. Ar mai exista varianta ca prima de Crăciun să fie inclusă pe final de an în salariul de bază și să nu se piardă. Este de precizat că la nivelul Complexului Energetic Oltenia sunt aproape 10.000 de angajați. Aici este media cea mai mare a salariilor din Gorj și cele mai multe bonusuri și prime acordate. În Contractul Colectiv de Muncă sunt prinse trei prime în anul 2023: una de ziua meseriei, una de Paște și a treia de Crăciun. Se mai acordă cota de combustibil de 10 tone de lignit și vouchere de vacanță. Angajații mai au lunar și bonuri de masă sau masă caldă în funcție de opțiuni. An de an au fost obținute creșteri de salarii, care au avut în vedere cel puțin rata inflației și majorarea salariului minim pe economie.

Andrei Merfu

Accent In Gorj

Accent In Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *