Va reuși CEO să implementeze Planul de restructurare în 5 ani?

Complexul Energetic Oltenia a finalizat Planul de restructurare. Acesta va ajunge la Comisia Europeană. După ce va fi analizat și aprobat, Planul va fi pus în aplicare. Întrebarea este dacă va avea cine să îl pună în aplicare. Este de amintit că, în aprilie 2020, compania a beneficiat de un ajutor de salvare în valoare de 1,2 miliarde lei, urmând să-l ramburseze în termen de cel mult șase luni sau, în cazul în care situația financiară a companiei nu permite acest lucru, să transmit Comisiei Europene fie un plan de restructurare, fie un plan de lichidare. În acest context, soluția viabilă, singura luată în calcul de conducerea companiei și de către guvern, o reprezintă continuarea activității și, implicit, înaintarea unui plan de restructurare care include un plan de de carbonare ce necesită investiții semnificative în următorii ani.


„Toate aceste investiții noi sunt prevăzute în Planul de decarbonare care se va desfășura pe perioada 2021 – 2026 și se ridică la suma de circa 7 miliarde lei. CEO va continua producția pe bază de cărbune, dar într-o proporție care se va diminua treptat, dincolo de orizontul anului 2030, lucru posibil prin investiții de două miliarde lei. Planul de restructurare și de carbonare prevede închiderea etapizată a unor capacități de producție și exploatări miniere, precum și externalizarea unor activități. Sunt prevăzute investiții în unități noi de producție cu o capacitate instalată cumulată de 2.000 MW.
Astfel, se are în vedere: construcția a 8 parcuri fotovoltaice la Turceni, Rovinari și Ișalnița cu o capacitate instalată totală de cca 700 MW; reabilitarea/retehnologizarea și modernizarea microhidrocentralei de la Turceni cu o capacitate instalată de 10 MW; dezvoltarea de capacităținoi pe gaze naturale cu o capacitate instalată totală de cca 1.300 MW, la Turceni și Ișalnița. Construirea de noi capacități de producție va presupune crearea unui număr semnificativ de noi locuri de muncă în regiune, pe durata procesului investițional, dar și reconversia profesională pentru unii dintre salariații CEO.”, conform Complexului Energetic Oltenia.
Prin restructurare va crește impactul direct și indirect pe care CEO îl are în economia locală. Impactul direct va fi de 1,5 miliarde lei. Din acest motiv, ajustarea numărului de salariați se va obține majoritar în mod natural, prin pensionare, precum și prin reconversie profesională și disponibilizare voluntară.


Finanțarea efortului de restructurare, a celui investițional precum și a proiectelor va fi și din fonduri europene. La finalul procesului de restructurare și de carbonare, emisia specifică de CO2 va fi redusă cu aproximativ 38%. Este cel mai important plan de restructurare care va fi implementat în județul Gorj în zona de minerit și energie. Va fi nevoie de o resursă umană foarte bine pregătită pentru a implementa obiectivele din Plan.


Rămâne de văzut dacă la nivelul Complexului Energetic Oltenia vor fi identificați specialiștii pentru a concretiza investițiile anunțate. Cert este că și political trebuie să se implice în transformarea economică a județului, dat fiind faptul că vor fi pierdute 5000 de locuri de muncă. Este nevoie de reconstrucția economic și de mediu a zonelor miniere. Este nevoie de alternative economice și de câteva mii de locuri de muncă în locul celor care vor dispărea de la Complexul Energetic Oltenia. Dacă va fi aprobat de Comisia Europeană, Planul va trebui să fie asumat de întreaga clasă politică de la nivelul județului Gorj și va trebui să existe o continuitate în implementarea obiectivelor din Planul de restructurare.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *