Portret de artist – MARIA CIOBANU

Maria Ciobanu s-a născut pe 3 septembrie 1937, în satul Hotăroaia, comuna Roșiile, județul Valcea, într-o familie iubitoare de cântec popular: Ion Ciobanu, tatăl artistei, era instrumentist, iar mama sa, Nicolița Ciobanu, avea o voce deosebită.
Încă de mică, Maria Ciobanu și-a arătat calitățile, cânta oricând și oriunde: “M-am trezit cântând, pentru ca și mama, și tata cântau, am cântat și eu de când eram micuță. Mă duceam cu oile pe câmp, cântam pe un deal de răsunau văile și pădurile, la Roșiile, unde m-am născut, toate femeile se minunau: «I-auzi-o pe Maria lui Ion Ciobanu, ce glas frumos are!”, spunea artista într-un interviu. Maria Ciobanu și-a făcut debutul pe Scena Ateneului Român alături de Orchestra “Barbu Lăutaru” a Filarmonicii “George Enescu”, în 1961, unde a fost remarcată și înscrisă la un concurs pentru ocuparea unui post la Ansamblul “Ciocarlia” al Ministerului de Interne. În juriul din care facea parte și Maria Lătărețu, din cei 400 de concurenți înscriși doar doi au trecut proba de foc: Irina Loghin și Maria Ciobanu. Maria Lătărețu spunea despre Maria Ciobanu: “Asta este cântăreața care-mi va călca pe urme”. În aprilie 1962, Maria Ciobanu este primită în Ansamblul “Ciocarlia” din București. Aici, printr-o bogată activitate concertistică, își desăvârșește calitățile vocale și interpretative.
A făcut apoi parte din Ansamblul “Doina Ilfovului”, colaborând ulterior cu numeroase ansambluri de cântece și dansuri populare din capitală si din țară. Maria Ciobanu a cântat atât în țară, cât și în numeroase țări străine, în multe dintre ele chiar de mai multe ori: Iugoslavia, Cehoslovacia, U.R.S.S, Israel, Austria, S.U.A, Belgia, Olanda, Danemarca, Italia, Malta etc. Peste tot a fost întâmpinată cu căldură de iubitorii cântecului popular, iar presa îi lauda harul (un cronicar din Novisad o numește „steaua stelelor Festivalului”). Foarte multe din melodiile însuflețite au devenit extrem de populare: “Șarpe, șarpe de dudău”, “Azi noapte când m-am culcat”, “Mult mi-i drag mie Marin”, “Ia-mă dor și du-mă, du-mă!”, hăulitele “A naibii e iubitu”, “Spune-mi, neică, mergi, nu mergi?”, “Hăulesc gorjencele”, “Lie, ciocârlie” și multe altele. După ce a interpretat în stil propriu melodia „Lie, Ciocarlie”, în 1973, Maria Ciobanu a primit un nume bine meritat: “Ciocarlia cântecului popular românesc”. Maria Ciobanu are doua fete: pe Liliana si pe Camelia, precum si un băiat: Ionut. Acesta din urma este rodul iubirii dintre artistă si Ion Dolănescu.
Artista Maria Ciobanu a înregistrat primul disc în 1965 cu Casa de Discuri Electrecord, alături de orchestra lui Victor Predescu, și conținea 4 cântece:

  1. „Neică, dorul dumitale”
  2. „M-a prins dorul de Mărin”
  3. „Lângă apa Jiului”
  4. „Lasă, lasă, măi neicuță”
    Repertoriul său cuprinde peste 500 de cântece înregistrate cu Case de Discuri, la Radio și TV: „Lie, ciocârlie”, „Aurelu’ mamii”, „Vântul de vară mă bate”, „Lângă poartă am un tei”, „Cei mai frumoși ani ai mei”, „Ce n-aș da să mai fiu mică”, „Roata mare” ș.a. Dintre albumele artistei Maria Ciobanu amintim:
    • Rămân a voastră Mărie
    • La băiat mă tot gândesc
    • Neică, pui de hoțoman
    • Viață, repede ai trecut …
    • Dragul măicuții fecior
    • Lie ciocarlie
    • Amărâtă turturea
    • Inimioară, inimioară
    • Maria și Liliana Ciobanu
    • De-ar fi lumea cum sunt eu
    • Drag mi-a fost câmpul cu flori
    • Journey through my life

În 1977, calitățile artistice ale Mariei Ciobanu au fost încununate de înaltă consacrare, când a devenit laureată a Concursului interpreților profesioniști din țară, unul dintre membrii juriului exclamând: “Nu e glas, e forță a naturii, e un miracol. I-ați ascultat trilurile «Ciocarliei»? Sunt neomenești, sunt chiar de pasăre a cerului.” Maria Ciobanu mărturisește că “melodia – Lie, ciocarlie – este cântecul cel mai apropiat de sufletul meu si a devenit ultracunoscut prin interpretarea mea, însă toate piesele din repertoriul meu îmi sunt dragi și am așezat în ele din întâmplările fiecarei mame, ale fiecarei femei, încât oricine le ascultă să se regăsească în ele”.
• Distinsă de 2 ori cu “Discul de Aur”
• Președintele României, Ion Iliescu, i-a conferit artistei Maria Ciobanu, la 29 noiembrie 2002, Crucea Națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.
• La 7 februarie 2004, Ion Iliescu îi oferă și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D – “Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.
• Pe 4 iunie 2008, Mariei Ciobanu i-a fost conferit gradul de ambasador al României la ONU.
• În data de 23 octombrie 2014, într-o ceremonie la Castelul Peleș din Sinaia, a primit din partea Casei Regale a României decorația „Ordinul Coroana României în grad de Cavaler” cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a Regelui Mihai I al României, decorație înmânată de Principesa Moștenitoare Margareta a României.

Adelin Logofetescu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *