PORTRET DE ARTIST – Aurelia Fătu-Raduţu

Aurelia Fătu-Raduţu

Aurelia Fătu-Raduţu s-a născut in 12 iunie 1929, în comuna Vasiova (Bocşa), județul Caraș-Severin.
A început să cânte de la 6 ani, iar primii profesori de muzică i-au fost Ion Românu și Miron Șoarec.
A urmat școala primară din Bocşa Montană, apoi Liceul de Fete din Resiţa, și la 21 de ani, în 1950, Aurelia Fătu-Raduţ a intrat la Conservatorul din București. Poetul Nicolae Sârbu o descrie pe solistă: „Era o femeie frumoasă, cu o ținută statuară, cu păr negru și ochi căprui, tipul bănățencei, iradiind în jur siguranță și bună dispoziție”.


Începând cu 1953, Aurelia Fătu-Răduțu a debutat în spectacolele Teatrului „Constantin Tănase” din București, a cântat în Orchestra Radiodifuziunii Române, Rapsodia Română, “Ciocârlia” din Bucureşti, fiind prietenă cu solista Angela Moldovan, şi a colaborat constant cu singurul Ansamblu Profesionist bănăţean de odinioară – “Doina Banatului” din Caransebeş, condus de inconfundabilul Lae Perescu.
În 1962, solista a avut apariții frecvente la Televiziune. A făcut turnee prin țară și în străinătate, în țări ca: U.R.S.S., China, Japonia, Franța, Italia, Anglia.


Discografia Aureliei Fătu-Răduțu cuprinde discuri de gramofon, de vinil, benzi de magnetofon, DVD-uri, cu înregistrări realizate în România la casa de discuri Electrecord și la Radiodifuziunea Română, dar și în străinătate cu casa de discuri Contrepoint (Franța) și Supraphon (Cehoslovacia).


A lăsat în urmă veritabile nestemate bănăţene, dintre care amintim:
• De-ar fi doru’ ca şi-o floare,
• La mină la Anina
• Floare roşie ca focul,
• M-a făcut maica frumoasă,
• Dorule, pe unde şezi,
• Bună seara dragii mei.


Aurelia Fătu Răduţu este omagiată în oraşul său natal, printr-un festival ce-i poartă numele.
Prin Decretul nr. 514 din 18 august 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romîne, cântăreței Aurelia Fătu-Răduțu i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romîne „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei”.
La 25 septembrie 1972 Aurelia Fătu-Răduțu închidea ochii, pentru totdeauna, cu doar două zile înaintea unei alte mari interprete de muzică populară Maria Lătărețu.

ADELIN LOGOFETESCU

Accent In Gorj

Accent In Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *