Planul de restructurare sau finalul CEO?

Ce se promite în Planul de restructurare și decarbonare a Complexului Energetic Oltenia nu sunt lucruri imposibile. Se schimbă însă treaba când te gândești la modul concret în care vor fi implementate aceste investiții. Șefii Complexului Energetic Oltenia promit și sunt siguri că Planul va putea fi implementat. Este însă vorba de doar de puțin peste 4 ani pentru a construi grupuri pe gaze naturale și parcuri fotovoltaice. Coordonatele Planului arată în felul următor, să ne reamintim:

„Pentru a rămâne în piață, în condițiile intensificării politicilor de decarbonare, CEO are în vedere un Plan de decarbonare pentru trecerea de la producția pe bază de cărbune la cea pe bază de gaze naturale și regenerabile. Acest Plan va fi introdus în Planul de restructurare și decarbonare 2020-2025 al Societății Complexul Energetic Oltenia S.A, aflat în curs de elaborare. Se au în vedere următoarele investiții:
Construcția unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de cca. 60 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise aferente S.E. Rovinari; Construcția unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de cca. 80 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise aferente S.E. Turceni; Construcția unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de cca. 75 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise aferente S.E. Ișalnița; Parc fotovoltaic – E.M.C. Roșia – Rovinari – construcția unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de cca. 95 MW pe halda interioară din cadrul carierei Tismana – E.M. C. Roșia – Rovinari; Construcția unui bloc de 400 MW, pe gaz natural, la S.E. Turceni; Construcția a 2 blocuri de 400 MW pe gaz natural la S.E. Ișalnița; Reabilitarea și modernizarea microhidrocentralei cu puterea instalată de 9,9 MW la SE Turceni; Retehnologizarea/Modernizarea micro-hidrocentralei de 2 MW la SE Ișalnița. Aceste proiecte însumează investiții în capacități energetice de cca. 1.650 MW în valoare de 7,250 miliarde de lei.”, potrivit Guvernului.


Lucrurile par destul de simple pe hârtie, dar realitatea ultimilor ani arată că a fost nevoie de cel puțin dublu ca timp pentru realizarea unor investiții importante pentru Complexul Energetic Oltenia. Să ne aducem aminte de investiția chineză de la Rovinari. Să nu cumva să vedem povestea repetată până în 2025 la întreg Complexul Energetic Oltenia. Acum 7 – 8 ani s-a vorbit de demararea unui proiect chinez la Termocentrala Rovinari. Este vorba de un proiect care viza construirea unui grup energetic de 600 de MW la termocentrală. Grupul ar fi trebuit să fie gata în 4 ani și ar fi cnsumat un buget de peste un miliard de euro, după cum erau prognozele la vremea respectivă.


Au fost semnate memorandumuri și tot felul de intenții cu partenerii din China. Chiar și la nivel de premieri au fost semnate anumite hârtii. Nici nu se concepea să nu fie începute lucrările. Se tot aminteau termenele și pașii care au fost făcuți sau care mai sunt de făcut. Povești pentru două cicluri electoral! Adică oamenii au fost mințiți și unii au câștigat două mandate de senator sau de deputat, folosind promisiunea construirii grupului energetic de la Rovinari. Este evident că investiția nu s-a mai făcut. A fost o iluzie vândută de politicieni. Poate și în schimbul unor voturi. Problema este că dacă nu s-a făcut investiția chineză de la Rovinari, nu a avut nimeni de suferit la modul direct. Ei bine, dacă Planul de restructurare de la CEO nu va fi pus în aplicare, compania va trebui să ramburseze sume uriașe pe care le va primi de la stat în anii care vin, inclusiv ajutorul de anul acesta, în valoare de 251 de milioane de euro.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *