Pericolul de lângă noi

Ne văităm de diverse, (ne) plângem constant că-i gri ori neagră, că ne moare capra, iapa sau iada. Că ne plictisim, că nu avem chef, că la-la și tra-la-la… însă nu conștientizăm că ne paște un pericol imens, „situat” aci – vorba ălor bătrîni – în coasta noastră. Avem un vecin cu o moralitate și un comportament cel puțin îndoielnice. N-o afirm eu, ci istoria. Și aia veche, și aia recentă. Că nu citim și nu pricepem trecutul, nu ne va scuti de a repeta greșelile și de a suporta consecințele.


Ei… acest vecin are gânduri mari de tot. Nevoit – după 1990 – să cedeze teritorial ceva ce cotropise după 1918, vecinul nostru se uită câș la arma pe care-o avem în casă. Nu e a noastră, ne-a dat-o un „oarecare”, spunându-ne că ne va proteja de acest vecin cu capsa pusă. Nu c-ar reprezenta un pericol iminent pentru el această armă, că are mușchii lucrați la sală vecinul, dar… este iritat de faptul c-o avem în casă. Mai devreme sau mai târziu, va încerca să ne intre-n casă, amintindu-ne că ne-a fost stăpân până mai ieri, alaltăieri… Ne mai trimite mesaje ascunse prin copii, prin nevastă, prin părinți, semnalizând că e aici, lângă noi. În egală măsură…


… avem un alt vecin care a început să aibă probleme cu vecinul ăsta cu mușchii încordați, care e bătăușul „cartierului”. Ăstuia i-a spart geamul, i-a intrat în ultima cameră și a pus lacăt pe ușa acelei încăperi, dar și-un afiș că e camera lui de-acum. De atunci, îl sâcâie permanent, lucrând cu gantera și halterele în camera aia, să vadă ăsta – „ocupatul” – că dacă-și umflă antebrațul, e jale și-l bate de se **** pe el. Și tare mi-e teamă că-n 2022 îl altoiește.Și că ne cam sparge și nouă geamurile… Și, și, și.


Că a fost smardoiul cartierului, o știe toată lumea, inclusiv ăia de prin alte blocuri. Care na… uneori dau și ei cu clonțul, dar de acolo, de la ei… Sau de la noi din apartament, când ne mai vizitează să ne spună că ne ajută. Dacă e cazul, desigur, că doar avem arma aia în casă, nu?


Mă roade-un gând. Și ăsta cam depășește orice alte preocupări. Sper să mă înșel.

Ionuț Catrina

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *