O rană sângerândă

30 octombrie 2015. Clubul Colectiv, încă necunoscut României largi. Trupa Goodbye to Gravity urca pe scena acestui club, neștiind că se pregătea pentru ultima prestație pe scena vieții. Ce a urmat… ne amintim cu groază. În mai puțin de-o oră de la apariția primelor scântei, haosul s-a dezlănțuit, zeci de persoane decedând pe loc ori la scurt timp după sosirea persoanelor abilitate să intervină în asemenea momente.


La 22:02.01 a început crudul incident din seara fatidică de 30 octombrie. 27 de suflete au murit în acea noapte grea. În total, 65 au părăsit această lume în lunile care-au urmat. Sute de oameni mutilați, răniți iremediabil… 153 de secunde a durat pârjolul. O eternitate pentru cei prinși înăuntru!


Pe 25 octombrie 2019, judecătorii au permis ziariștilor să vadă, în premieră, cum arată locul grozăviei din Colectiv. Încă se zăreau amprentele unor mâini pline de funingine pe pereții negri, scorojiți… Jurnaliștii care au intrat au mărturisit că încă se simțea miros de fum… La 4 ani distanță!


Pe 29 octombrie 2019, Parchetul Militar a anunțat că a început cercetările in rem în dosarul Colectiv, după apariția unor imagini care surprindeau primele momente ale intervenției. S-au demarat cercetări inclusiv pentru profanare de cadavre, după ce un militar pare fi adresat cuvinte injurioase cu privire la o persoană decedată. De asemenea, procurorii militari au început cercetări și pentru sustragere sau distrugere de probe, privitor la faptul că filmarea cu primele momente ale intervenției au apărut abia după aproape patru ani. Patru ani!!!


Peste câteva zile se vor împlini 6 ani… de când rudele celor plecați în chinuri pe lumea cealaltă așteaptă explicații. Cum, de ce a fost posibilă tragedia… Cine este vinovat, cum pot fi aduși înapoi cei dragi, răpiți mult prea devreme.


Întrebări fără răspuns, răni sângerânde…


Și mai trist este că nimic nu s-a schimbat. Au mai avut loc astfel de tragedii, chiar și-n acest 2021. Mai grav e că toate care-au venit dup episodul Colectiv au avut loc în instituții ale statului. Toate!
Statul roman apără cetățeanul… Vă amintiți pasajul ăla mincinos din Constituție?

Ionuț Catrina

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *