Mergea îl apără pe Djokovic: Cred că ar trebui să fim mai uniți

Sârbul Novak Djokovic, numărul unu mondial, care spera să-şi apere titlul de campion luna aceasta la Australian Open şi să devină primul tenisman din istorie cu 21 de titluri de Grand Slam în palmares, s-a întors în Serbia după 11 zile de “luptă” contra statului australian. Pe 5 ianuarie, la sosirea în Australia, Novak Djokovic a fost reţinut pe aeroportul din Melbourne, iar viza sa de intrare, obţinută în urma unei scutiri medicale de la vaccinarea obligatorie impusă de autorităţile australiene, a fost revocată. Cinci zile mai târziu, pe 10 ianuarie, campionul sârb a obţinut în justiţie anularea deciziei. În cele din urmă, “Nole” a fost expulzat din Australia după ce viza i-a fost anulată. Djokovic (34 de ani, locul 1 ATP) a fost obligat să plătească jumătate de milion de dolari drept cheltuieli de judecată pentru procesul pierdut cu statul australian. Motivele, publicate online, se referă la puterea lui Djokovic de a-i influenţa în special pe tinerii australieni să respingă vaccinurile anti-Covid-19. Judecătorii au constatat, de asemenea, că participarea lui Djokovic la un interviu, în luna decembrie, în timp ce era pozitiv cu coronavirus a fost un semn rău pentru ceea ce s-ar fi putut dezvolta în Australia. Djokovic a spus că ştia că are Covid-19, dar a mers la un interviu cu un jurnalist pentru că „nu a vrut să-l dezamăgească „.


Întrebat despre controversatul caz, tenismenul gorjean Florin Mergea, vicecampion olimpic în 2016, a declarat că Djokovic nu a fost tratat corect, iar regulamentul de participare la AO a lăsat loc de interpretări.


„E un subiect delicat. Ca în orice subiect delicat sunt mereu tabere pro și contra. Eu am discutat și cu apropiați de-ai săi, preparatorul lui fizic de la Cupa Davis. Mi-a spus că Nole nu se ducea la Melbourne dacă nu avea garanția că poate să intre în țară și să joace. Restul, ce s-a vorbit pe lângă, ce a făcut în decembrie, nu avem de unde să știm și nu prea pot să-mi dau cu părerea. Felul în care a fost tratat părerea mea e că nu a fost corect. El a ajuns să facă parte din mișcarea antivaccinism, ceea ce el nu a susținut niciodată. Nu a făcut nimic să arate că gândește așa, a zis pur și simplu că nu se vaccinează. Nu a spus de ce, cum. Oricum, Novak Djokovic, după cum a spus și Mats Wilander, este probabil cel mai bun alergător pe teren din tenis din toate timpurile. La cum îl știu, și la ce am văzut la celelalte turnee, e foarte strict cu ce mănâncă, ce introduce în sistem. Deci dacă el a luat decizia să nu se vaccineze, că poate îi dăunează, este alegerea lui, așa cum este alegerea tuturor să facă una sau alta. Din momentul în care Australia a lăsat portița deschisă pentru aceste scutiri, era clar că se va încerca ca el să joace și să ajungă acolo cu o astfel de scutire. Au fost și alți sportivi acceptați în Australia pe baza acestor scutiri. Eu nu cred că Nole, la nivelul lui de numărul 1 în lume, cu atâția oameni în jur, se ducea acolo și spunea că eu sunt Nole, cu steagul pe sus, lăsați-mă să intru”
, a comentat Mergea pentru Eurosport.


Djokovic crede că a fost tratat necorespunzător și că este nevinovat în toată această situație, iar acum vrea să ceară compensații uriașe Guvernului Australiei, în valoare de 3,8 milioane de euro, invocând „tratamente rele” pe durata șederii sale în Melbourne.

“A fost și folosit ca un exemplu și cred că, din punctul lui de vedere și știindu-l cum este, e normal să-i dea în judecată și să vadă ce poate obține. Chiar dacă publicul larg nu știe, Nole s-a bătut ani la rândul pentru toți sportivii să primească mai mulți bani. N-am mai văzut pe altul în istorie să facă treaba asta. Probabil va avea suportul multor jucători. Am văzut declarațiile lui Tsitsipas, Nadal… Fiecare e liber să facă orice declarație, dar în momentul de față cred că ar trebui să fim mai uniți”, a mai spus Mergea.
Novak Djokovic a câștigat de nouă ori cel mai puternic turneu australian.

Cătălin Pasăre

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *