Finalul e aproape: CEO nu mai are loc pe piața de energie

Complexul Energetic Oltenia nu mai are loc de șase luni pe piața de energie electrică. Nimeni nu pare să găsească soluții concrete la declinul companiei. Se funcționează cu două sau cu trei grupuri energetice. În zilele bune, mai este pus în funcțiune și al patrulea bloc energetic. De regulă, termocentralele din județul Dolj nu contează pentru Complexul Energetic Oltenia. Tonul este dat de Termocentrala de la Rovinari, urmată de Termocentrala de la Turceni. În rest, se pot menține închise blocurile enrgetice de la Ișalnița și Craiova II. Nici nu este de mirare că sucursalele electrocentrale din județul Dolj vor trece complet pe gaze, începând cu anul 2026. Dacă se va reuși acest lucru, atunci vor mai fi conservate câteva locuri de muncă. Dacă termocentralele din Dolj nu vor trece pe gaze, atunci nu vor avea altă variantă în afara închiderii.

Situația este însă complicată pentru că la Craiova II trebuie asigurată termoficarea pentru municipiul Craiova.Unii ar putea spune că va fi problema autorităților din Craiova și nu a Complexului Energetic Oltenia, care va renunța să mai furnizeze servicii de agent termic pentru abonații din județul vecin. Până la urmă, principalul obiect de activitate la Complexul Energetic Oltenia este producerea de energie electrică pe bază de cărbune și nu furnizarea de căldură și apă caldă către populație. În plus, peste 300 de milioane de lei creanțe certe pe care Complexul Energetic Oltenia le are de recuperat de la autoritățile Craiovei sunt pierdute definitiv. Compania a dat cărbune ani de zile fără primească vreun leu pentru acesta. Bani de pomană.


Anul 2019 a fost unul cu pierderi pentru CEO. La fel va fi și anul 2020. Pierderea este estimată la peste 800 de milioane de lei. Este prognoza stabilită prin Bugetul de Venituri și Cheltuieli aprobat pe anul 2020. Nu se știe însă dacă societatea va reuși să pună în aplicare Bugetul și dacă vor fi atinși indicatorii respectivi. Dat fiind faptul că aproape am trecut de jumătatea anului, este greu de crezut că va mai fi realizată producția de energie electrică și mai ales producția de cărbune. Câteva milioane de tone de cărbune vor rămâne neproduse. De asemenea, 2-3 terawați de energie electrică vor fi pierderea pe anul 2020. Așadar, este posibil ca per total pierderile pe anul 2020 să fie mult mai mari. Constanta plății certificatelor de CO2 va rămâne însă pentru că și în acest an compania va fi obligată să le plătească.


Cum o mai rezista economic o companie cu 13.000 de salariați, dacă nu produce nimic și are de plătit sute de milioane de euro taxa anuală de poluare? Este aproape imposibil ca firma din minerit și energie să nu fie zdruncinată de ceea ce se întmplă în prezent pe piața de energie. Colosul energetic din Gorj pare să fie lăsat singur, deși este una din companiile deținute de Ministerul Energiei. Statul ar trebui să își protejeze firmele pe care le controlează. Și chiar bine, dat fiind faptul că ministerul își pune oamenii în Consiliul de Supraveghere și în Directorat.


Pare că strategia este ca firma să fie lăsată de izbeliște, să se închidă singură. Până la urmă, CEO va pieri pe limba ei. Planul de restructurare la care lucrează Directoratul CEO va trebui să fie modificat la fiecare șase luni și să mai fie adăugată câte o subunitate care să fie închisă. Vor trebui închise an de an perimetre miniere, se vor închide și grupuri pe cărbune. În mod normal, acestea ar trebui să fie înlocuite cu blocuri energetice pe gaze. Cine să le facă? Va dura enorm până să vedem primul grup pe gaze naturale în Gorj. Poate că Doljul se va separa complet de CEO și vom avea o societate mult mai mică. Și mineritul își va reduce la jumătate capacitățile. Altă componentă a Planului de restructurare este ca personalul să fie redus la jumătate. Adică să se ajungă la 7.000 de angajați până în 2026. Cine să construiască și panourile fotovoltaice? Nu se montează singure. Și ce să facă până la urmă CEO, dacă energia pe bază de cărbune nu își mai regăsește locul pe piața de energie? La ce bun atâtea eforturi? Guvernanții par să le transmită indirect celor de la Complexul Energetic Oltenia că nici nu mai are rost să se mai zbată cineva pentru că decizia a fost luată: finalul mineritului e aproape.


Adrian Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *