Cash-ca-val

Nebunie mare de tot cu reglementarea volumului de bani cash pentru persoanele juridice și cele fizice. Sigur, există riscuri imense dacă (și numai dacă!) toată economia unei țări trece pe cash exclusiv. De la fragilitatea sistemului informatic până la inexistența infrastructurii bancare în toată țara, discuția e amplă, fiind puțin probabil să se implementeze – conform teoriei conspirației românilor – în țărișoara asta.
Iată două declarații ale premierului Marcel Ciolacu, omul care girează setul de măsuri ce-au deranjat apele. Prima spune așa: „Oameni buni, nimeni nu vă ia cash-ul! Cash-ul nu dispare! Puteți avea cash în case cât doriți! Puteți plăti cu cash în continuare!


Singura măsură care s-a luat este pentru cei care făceau evaziune, adică mergeau cu sacoșa de bani și își cumpărau Ferrari. Nu mai merge așa ceva!”. Nici eu nu cred că poate să dispară subit cash-ul. Sigur, nu exclud posibilitatea în viitor, dar unul destul de îndepărtat.


A doua declarație e mai interesantă, căci – opinie personală, evident – mi se pare că nu se poate lupta statul român cu băncile vreodată. Iată ce-a postat Marcel Ciolacu: „Lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash! Este intolerabil să crești artificial comisioanele bancare!
Voi convoca săptămâna viitoare la Guvern o întâlnire cu specialiștii din Ministerul Finanțelor și BNR, dar și cu reprezentanții micilor întreprinzători, ai băncilor și ai societății civile pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cash.


Nu voi renunța niciodată la lupta împotriva evaziunii. Și nu voi renunța să protejez românii de lăcomia unora care vor să facă bani cu orice preț!”


Aici chiar vreau să văd cum sunt arse băncile pentru practici imorale, incorecte și presupun și ilegale împotriva populației. Doar că nu văd un stat capabil să se ia la trântă cu băncile, acest Grup Infracțional Organizat…


P.S.: Suedia a fost prima țară din lume care-a folosit pentru prima oară notele de bancă. Adică „banknotes”, clasicele bancnote de azi. Undeva pe la 1.700. Ghiciți cine e primul stat care și-a propus renunțarea completă la cash? Da, tot Suedia.

Ionuț Catrina

Accent In Gorj

Accent In Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *