Baschetul, desfiinţat de oamenii politici!

Sportul care a cucerit inimile gorjenilor, baschetul, nu a fost bifat în agenda politicienilor. Fie că vorbim de miniştrii cu ştaif de la Bucureşti sau de camarazi locali, aceştia nu şi-au îndreptat privirea spre rezultatele şi performanţele Energiei din anii ce au trecut. Pe lângă faptul că mai marii judeţului şi-au pierdut din credibilitate după dezertarea faimoşilor investitori greci, nici măcar un proiect bazat pe baschetbaliştii autohtoni nu a fost susţinut. Factorii de răspundere au hotărât să menţină pe linia de plutire handbalul prin Universitatea Constanin Brâncuşi, şi este lăudabil că au facut-o, dar ne întrebăm pe ce criterii s-a ales, având în vedere că baschetul aduna de 5 ori mai mulţi oameni la sală. Foştii componenţi ai Energiei, Alexandru Gliga, Claudiu Alionescu şi Laurenţiu Răuţ au pus pe tapet un plan bazat pe baschetbaliştii care au adunat medalii la grupele de juniori, baschetbalişti care încă se află în Gorj. Strategia fie a venit prea târziu, fie nu a respectat anumite interese, pentru că a fost respinsă. Aria de selecţie pe viitor…mult mai restrânsă.

Poate este şi greşeala noastră că nu ne-am mişcat cu proiectul mai rapid, dar nici nu aveam cum până în momentul când mi-am dat seama că proiectul grecilor va fi un eşec”, a spus Alexandru Gliga.

Tânărul antrenor a menţionat că va fi dificil, chiar pe termen scurt, să se găsească materia primă necesară: “Sunt dezamăgit de nereuşita proiectului nostru. În primul rând, dorinţa noastră a fost de a da o continuitate acelei minunate generaţii de copii gorjeni care anul acesta au terminat junioratul cu un bilanţ excepţional de participare, în fiecare an de vârstă, la turneele finale. Au fost de 3 ori campioni şi de 2 ori vicecampioni.Împreună cu generaţia domnului profesor Laurentiu Răuţ, care le-a călcat pe urme, ocupând anul trecut la turneul final locul 4, aceşti minunaţi copii au ajuns la aceste rezultate pentru că au văzut o continuitate în tot ceea ce a însemnat echipa de seniori, Energia. Au avut idoli şi au luptat să ajungă ca ei! Odată ce fenomenul s-a stins şi visele lor s-au năruit. Din toţi aceşti copii, probabilitatea ca 2-3 să ajungă jucători profesionişti ar fi fost mare, iar atunci satisfacţia noastră ar fi fost şi mai mare. Dezamăgirea noastră este când constatăm că aria noastră de selecţie va avea din ce în ce mai puţini copii îndreptaţi către acest sport, deoarece idolii lor nu mai există”.

După performanţe senzanţionale, având în vedere istoria relativ scurtă a Energiei, fostul căpitan, Porter Troupe, nu înţelege situaţia de la Tg-Jiu. “Uitând de furia şi tristeţea pe care mi le-au pricinuit fosta conducere a clubului, trebuie să spun că fanii şi oamenii din oraş s-au comportat frumos cu mine timp de 6 ani. Baschetul e un sport care scoate tot ce e mai bun din oameni. Cred că în ultimii 5 ani, oraşul a avut o energie incredibilă datorită sportului. Sper ca primarul şi Consiliul Local să nu lase sportul să moară, mai ales că există un nou proiect minunat pentru a construi o nouă sală. Mi-aş fi dorit enorm să joc în acea sală! Acum doi ani, cu multă muncă, şi susţinuţ de cei mai buni fani pentru care am jucat, am ajuns în Final Four-ul Eurochallenge, o realizare imensă şi pe care nimeni nu a mai izbutit-o în baschetul românesc. Şi acum, după doi ani, vreţi să-mi spuneţi că nu mai există echipă?“

De altfel, fostul manager al CEO, Laurenţiu Ciurel i-a pus în cârcă desfiinţarea echipei de baschet chiar ministrului Energiei, Vlad Grigorescu. După înlăturarea lui Ciurel din fruntea gigantului energetic, Grigorescu a anunţat că entitatea nu mai poate pompa bani în sport. “A existat o echipă de baschet numită Energia Târgu-Jiu, singura cu numele ăsta. A ajuns acum doi ani în Final Four. Finala s-a jucat într-o sală de 20 de mii de locuri. Sus de tot, cu litere uriașe, vizibile de departe scria numele orașelor finaliste: Frankfurt, Nantes, Târgu-Jiu. Am luat bronz, cea mai bună performanță a unei echipe de club românești la baschet. Bugetul acestei echipe era cât producția CEO în 6 ore, din 8700, cât are anual adică 0,068%, a 1450-a parte. Miniștrii ENERGIEI, dacă erau români, ar fi trebuit să meargă în sală la jocurile internaționale ale echipei ENERGIA”, scrie Ciurel pe blogul său.

Cătălin Pasăre

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *