Un haos orchestrat sau ce?

Că Dacian Cioloș nu avea sprijinul PNL (implicit, al UDMR) pentru o refacere a alianței – dar în jurul USR –, nu cred că era un mister ori vreo incertitudine pentru nimeni, inclusiv pentru liderul celor din USR. Clar! Cioloș poate fi suspectat de multe, dar nu de prostie. Eventual de o imaturitate politică, ar spune unii, dar eu nu cred nici asta. Prietenii știu de ce.


Revenind, iată cele declarate vineri de premierul demis al României, Florin Cîțu, lider proaspăt ales al PNL: „USR este parte a unei majorități parlamentare alături de PSD și AUR. Votul pentru moțiune a fost unul politic și a însemnat ruperea coaliției cu PNL. Răspunderea politică revine USR. În mod simetric, responsabilitatea pentru instalarea unui nou guvern revine coaliției USR, PSD și AUR. Dacian Cioloș are datoria să găsească sprijinul la partenerii de coaliție PSD și AUR. Premierul desemnat Dacian Cioloș să facă negocieri cu cele două partide pentru a găsi numărul de voturi necesar. Dacă nu va reuși, PNL va demara negocieri cu toți liderii partidelor politice responsabile, mai puțin AUR, pentru a găsi soluții pentru români”. În traducere liberă, PNL nu face alianță înapoi cu USR.


USR se pregătise însă de asta, deși Cioloș voia să fi mers vineri la întâlnirea cu Florin Cîțu. Iată dovada – spusele purtătorului de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu. Chiar de miercuri rostite: „Am convocat Comitetul Politic al USR pentru duminică după-amiază. Comitetul Politic este organismul statutar al USR, care decide intrarea la guvernare, deci aprobă programul de guvernare şi decide lista de miniştri. Prioritatea numărul 1 a premierului desemnat este refacerea coaliţiei de guvernare alături de PNL, UDMR şi cu sprijinul minorităţilor naţionale din Parlamentul României. Însă, în cazul în care negocierile, discuţiile eşuează în următoarele zile, trebuie să mergem înainte, România trebuie guvernată. Premierul desemnat are acest mandat din partea preşedintelui României pentru a forma un guvern şi va veni cu el în faţa Parlamentului. Dacă aceste negocieri vor eşua, vom veni în faţa Parlamentului cu un guvern aprobat de Comitetul Politic, o listă de miniştri şi un program la începutul săptămânii viitoare”. Adică luni, 18 octombrie, USR vine cu o listă de miniștri, deși nu are deloc o majoritate…
Ce să zic? Așteptăm, vedem.

Ionum Catrina

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *