Ultima majorare de salarii la CEO

Ar putea fi ultima majorare de salarii la Complexul Energetic Oltenia pentru un număt atât de mare de salarați. Sunt 12.000 de mineri și energeticieni care ar putea beneficia de o creștere modică a lefurilor. Este necesară reluarea negocierilor dintre sindicatele și admnstrația Complexului Energetic Oltenia. Discuțiile vor trebui să fie finalizate în cursul lunii mai, prin încheierea unui Act Adițional la Contractul Colectiv de Muncă. După cum se cunoaște, se înregistrează o întârziere majoră cu privire la discuțiile pe tema majorării lefurilor la Complexul Oltenia.


În fapt, discuțiile propriu-zise nici nu au fost demarate, dat fiind faptul că prima parte a acestui an a fost alocată procesului privind cumpărarea certificatelor de CO2. Este de amintit că firma a respectat obligațiile de conformare, finalizând achiziționarea certificatelor de CO2 aferente energiei produse în anul 2020. Pretul certificatelor de CO2 a crescut spectaculos în ultimii ani, ajungând în prezent la peste 47 de euro/certificat. Pentru CE Oltenia, ponderea pretului certificatelor de CO2 în costul unitar de producție al energiei electrice depășeste 60%. Potrifit CEO, valoarea certificatelor aferente energiei produse în anul 2020 a fost de 315 milioane euro.


În Planul de restructurare și decarbonare transmis Comisiei Europene au fost estimate valori între 26 și 35 de euro pentru un certificat. Ajutorul de stat aprobat recent de Guvern, în sumă de 241 milioane euro, a acoperit estimarea inițială, iar diferența de 74 milioane de euro a fost suportată din fondurile proprii ale companiei. Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziționarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior până la data de 30 aprilie a anului curent ar fi atras penalități de 100 euro/ certficat în plus față de obligativitatea achiziționării acestora.


Obligativitatea achiziționării în totalitate a certificatelor de CO2 a apărut după anul 2013, alocările gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate, iar prețurile certificatelor înregistrând o creștere spectaculoasă de la 4-5 euro în anul 2017, până la peste 47 euro în prezent. Astfel, Complexul Energetic Oltenia a achitat din fonduri proprii, de la înființarea companiei în iunie 2012 și până în prezent, peste 1 miliard de euro pentru plata certificatelor de CO2. În fiecare an, CE Oltenia s-a conformat prin achiziționarea, în termenul prevăzut de legislație, a întregii cantități de certificate de CO2 corespunzătoare energiei produse. Până în anul 2020, CE Oltenia nu a primit niciun sprijin financiar din partea statului.


În luna mai este obligatoriu să fie finalizat procesul de majorare a lefurilor pentru mineri și energeticieni. Deocamdată, trebuie rezolvată săptămâna aceasta o altă problemă majoră. Este vorba de includerea unor sporuri în salariul de bază. Unul dintre acestea este sporul de producție, iar al doilea este adaosul salarial. Administrația companiei energetice a pregătit o simulare cu privire la introducerea sporutilor în salariu. Sunt vizate două cariere miniere reprezentative: Jilț și Roșia, precum și Termocentrala de la Rovinari.


Șefii companiei au promis până acum public faptul că nimeni nu va avea de pierdut la salariu, în urma internalizării celor două sporuri. Includerea acestora în salariu este o formă de protecție, în cazul intrării în insolvență a Complexului Energetic Oltenia sau a apariției unor probleme economice foarte grave. Astfel, angajatorul nu va putea să renunțe la sporurile respective pentru că vor fi introduse în leafa de bază.


Este de amintit că fondul de salarii la Complexul Energetic Oltenia va scădea de la un an la altul, având în vedere că până în 2025 vor pleca peste 4.000 de mineri și energeticieni. Cei mai mulți se vor pensiona, iar restul vor fi concediați colectiv.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *