Se mai face și performanță la CEO, deși în condiții imposibile

Într-o perioadă în care mulți îi cântă prohodul și de la Comisia Europeană se vorbește despre finalul cărbunelui, Complexul Energetic Oltenia atinge recorduri de nebănuit. Nici măcar în perioada ceaușistă nu au fost reușite asemenea performanțe, cu toate că atunci minerii trebuia să dea țării cât mai mult cărbune. Astfel, recent, Complexul Energetic Oltenia a înregistrat un nou record în termoenergetica românească. „Cel mai flexibil grup pe lignit din sistemul romanesc, grupul energetic nr.6 al Sucursalei

Electrocentrale Rovinari, a inregistrat aproximativ 5506 ore de functionare fara intrerupere, ultimul paralel cu Sistemul Energetic National fiind realizat in data de 17.07.2020.
Grupul a fost oprit in data de 03.03.2021, dupa 230 de zile de functionare continua, fara a prezenta probleme tehnice care ar fi impus oprirea acestuia, ci raportat la necesarul de energie din sistem.
Cu o disponibilitate de 100%, grupul energetic nr. 6 de la Rovinari a produs în această perioadă o cantitate de energie electrică de peste 1,34 TWh și a asigurat permanent servicii tehnologice de sistem, având plaja cea mai mare de funcționare în reglaj secundar. Grupul a funcționat cu cele mai mici valori ale consumului specific de combustibil la nivelul CE Oltenia, cu cca 0% aport de hidrocarburi și cu emisiile de SO2, NOx si pulberi sub limitele prevazute de Legea nr.278/2013 privind emisiile industriale.
Putem spune că 1,34 TWh au asigurat consumul de energie electrică a cca 1.900.000 de familii timp de 7,5 luni.
Termocentrala de la Rovinari a mai înregistrat în martie 2017 un record, după cele aproximativ 5.000 de ore de funcționare neîntreruptă a grupului energetic nr. 4, pe parcursul a 208 zile.
Recordurile inregistrate la Rovinari nu trebuie privite doar ca niște cifre spectaculoase, ci un rezultat al eforturilor și responsabilității unor specialiști ai domeniului, care au demonstrat profesionalism și capacitate de a rezista provocărilor actuale.
Primul paralel al grupului energetic nr. 6 de la Rovinari a avut loc în data de 29 iunie 1979, însumând o producție de energie electrică de peste 47,54 TWh până în prezent.


Din totalul energiei produse de CE Oltenia, energia produsă la Rovinari acoperă peste 50%, cu respectarea tuturor condițiilor de mediu impuse de legislatia europeana și natională în vigoare, grupurile energetice aflate în operare fiind conforme din punct de vedere al nivelului tuturor emisiilor reglementate și pregatite să îndeplinească inclusiv noile condiții valabile din august 2021”, conform conducerii Complexului Energetic Oltenia. Este o performanță la care au contribuit în egală măsură energeticienii și minerii din companie. Sunt ani grei pentru Complexul Energetic Oltenia, dar specialiștii care au mai rămas la termocentrale își spun cuvântul. Sunt zeci de ani de experiență și cu siguranță că nu este vorba de întâmplare sau de experimente, ci de specialiști care s-au desăvârșit în ani întregi de lucru la grupurile energetice.


Este nevoie în continuare de astfel de specialiști și, mai ales, de oameni în politică și în administrație care să asigure un cadru în care Complexul Energetic Oltenia să nu se închidă și să nu moară. Încă se mai poate funcționa câțiva ani pe piața de energie din România. Deocamdată, România nu are cu ce să înlocuiască grupurile pe cărbune. Poate cu grupuri pe gaze, dar este o soluție temporară. Și așa, tot va fi nevoie de cărbune până când vor fi realizate grupurile pe gaze naturale sau soluțiile alternative pentru Sistemul Energetic Național. Dependența de importuri nu trebuie să fie văzută niciodată ca o soluție pentru țara noastră.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *