Samuel și marele Urss – faza pe zonă

Se cam știe că președintele României trebuie să aibă măcar „ok”-ul Unchiului Sam. Ceea ce nu mă deprimă, din două motive: prefer asta decât un protejat al marelui Urss și, în plus, mă cam sperie ideea că ar putea ajunge în funcția supremă anomalii cu arome extremiste (agreate tot de Mama Rusie, dar „votate” de românii neaoși). Pe cale de consecință, nu mă îmbăt cu apă rece, doar mă adaptez social la lumea de mă înconjoară. Indiferent ce presupune asta…


Mi-au sărit în ochi două „mulțumiri” publice ale fostului premier, actual președinte al Senatului și al PNL, Nicolae Ciucă. Domnul general dă senzația că ar cam cere avizul de peste mări și țări. Hai să citim și revenim la final. Mai întâi, faza asta: „Am avut astăzi un dialog foarte bun cu Excelența sa, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec.


Ne-am concentrat atenția asupra mai multor teme de interes comun, analizând provocările de securitate din regiune, inclusiv recentele atacuri rusești din sudul Ucrainei, în apropierea graniței cu România, atacuri pe care le-am condamnat ferm. Totodată, am discutat despre modalitățile în care putem sprijini, în continuare, Ucraina și Republica Moldova.


Am abordat de asemenea subiectul investițiilor americane în țară noastră, accentuând oportunitățile economice pentru companiile americane și potențialul în creștere al României ca destinație pentru investițiile străine. Am acordat o atenție sporită sectorului digitalizării, mai ales în zona instituțiilor de stat, cu accent pe domeniul fiscal.


Nu în ultimul rând, am discutat cu doamna ambasador despre prioritățile Senatului României în următoarea sesiune și despre dorința comună ca, după alegerile parlamentare din 2024, să avem o reprezentare mult mai bună a femeilor în Parlamentul României”. Discuții cu ambasadorul, da?
Ok, mergem mai departe. Avem, în aceeași zi, asta: „Salut adoptarea de către Senatul SUA a proiectului de lege privind securitatea regiunii Mării Negre. Actul normativ confirmă interesul american pentru stabilitatea și securitatea acestei zone de importanță geostrategică.


Vom beneficia, astfel, de o prezență americană întărită și de sprijin în domenii precum apărare, economie, energie sau consolidarea democrației și a statului de drept, la care se pot alătura și alți parteneri euro-atlantici.


Pentru România, efectele acestui demers al Statelor Unite ale Americii se vor vedea în consolidarea securității naţionale și în accentuarea și diversificarea oportunităților economice, aspecte care vor contribui la un impuls pentru dezvoltare și creștere a nivelului de bunăstare”. Lămuriți?


Bine, mi s-ar putea argumenta că e un înalt oficial al statului român, a treia persoană în stat etc., militar de carieră preocupat de cursul războiului din Ucraina… Personal, nu halesc asta, ci mai degrabă „înghit” ideea că își joacă acea carte a acceptării de către Unchiul nostru cel de toate zilele. Vom vedea, sunt variabile în joc, însă, momentan, e președinte de partid, ar putea emite solicitări.


P.S.: De urmărit, oricum, că nu văd idei de Cotroceni pe Dreapta… Și nu mă luați cu LCK. România nu e pregătită de așa ceva. În plus, nu e (de) Drepta. Amuzant, dar nici (de) Stânga.

Ionuț Catrina

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *