Să ne fie rușine!

Lacrimile lui Liviu Andrieș de la conferința de presă, ce a marcat sfârșitul aventurii europene pentru CSM Târgu Jiu, m-au convins, dacă mai era nevoie, că echipa este pe mâini bune. Antrenorul a răbufnit din frustrare, dar trebuia să știe mai bine de atât. La noi, performanța e recunoscută până la colț de stradă. Oamenii îți caută permanent defecte, vor să te sape, să te coboare de pe soclu. Nerealizările, frustrările, eșecurile lor cer sânge imediat. Totuși, nimeni nu-ți poate lua ceea ce istoria a consemnat deja. Andrieș nu e, nicidecum, un om slab, ci unul mândru, poate un perfecționist, care nu înțelege că în România un vânzător ambulant se poate considera îndreptățit să conducă un departament de arhitectură.

Semenii noștri vor ca eroii să fie mundani, vulnerabili, fără continuitate. Îi terfelim pe Hagi, Neagu sau Halep, branduri naționale.

CSM Târgu Jiu nu a avut noroc, ci a intrat apoteotic în Europa, după ce a eliminat formații cu tradiție din handbalul românesc și continental, dacă ne referim la Cisnădie sau Craiova, ultima câștigătoare de EHF. În plus, când toate cărțile păreau făcute pentru Bistrița, a învins-o pe organizatoarea Final 4-ului din Cupa României, pentru a juca finala competiției.

Toate acestea în sezonul în care a promovat în Liga Florilor. Cât tupeu!

O echipă cu un buget de cinci ori mai mic ca al celorlalte competitoare autohtone din EHF, a intrat în grupele europene, după un tur preliminar cu o formație nordică, pierzându-și, pe parcurs, cea mai bună jucătoare din sezonul precedent. Dar asta contează până la colț. Primele meciuri europene din noua sală a sporturilor din municipiu? Până la colț.

Și, acum, ține-te la hiene! Derapajele dezgustătoare ce sugerau partide trântite au fost doar preludiul pentru mizeria ce a urmat. Pentru anumiți imbecili, din toate colțurile țării, primează interesele mercantile, nu performanța sportivă sau ideea aia că David îl poate răsturna oricând pe Goliat. Să fii diferit este o excrescență!

Apologiile leșinate iau locul încurajărilor, pe care ar trebui să le transmitem ca țară, comunitate. E o gândire falimentară. În viață trebuie să-ți educi copilul că orice este posibil, chiar dacă la început șansele îi sunt potrivnice. Sau odraslele voastre nu pot deveni astronauți, conducători de stat sau medici de renume, doar pentru că s-au născut aici? A fost și ziua lui Brâncuși. De ce o fi plecat în Franța?

Voi de ce v-ați dus, “săracilor”, prin Ungaria, Norvegia sau Spania dacă tot ați luat bătaie? Nea Gheorghiță, dar matale de ce mai respiri, bre? Că oricum mori la un moment dat. Hai, sictir!

Acum să lămurim ceva. Se putea mai mult? Da. S-au făcut greșeli? Poate.

E totuși prea de tot, prea dezgustător, să scuipăm în față o performanță majoră a sportului gorjean.

În 2023, CSM Târgu-Jiu, o nou-promovată în handbalul mare, s-a calificat în Cupa EHF. Din nimic.

Capul sus, profesore! Asta nu o șterge nimeni.

Iar pentru ceilalți…vă cerem scuze că am îndrăznit. Să ne fie rușine!

Cătălin Pasăre

Accent In Gorj

Accent In Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *