Rusia aproape de implozie: Prigojin e la 300 km de Moscova. Putin a trimis armata, trupele lui Kadîrov au ajuns la Rostov. Elitele părăsesc Rusia

Prigojin a intrat pe teritoriul rus, la Rostov – Ce a luat sub control. Imagini din Rostov

Prigojin a intrat pe teritoriul rus, la Rostov – Ce a luat sub control. Imagini din Rostov

Liderul  Wagner Evgheni Prigojin a afirmat că se afla sâmbătă dimineaţa în cartierul general al armatei ruse din oraşul Rostov, un centru-cheie pentru asaltul Rusiei asupra Ucrainei, şi că a preluat controlul asupra unor situri militare, inclusiv asupra unui aerodrom, transmite AFP.

”Suntem în cartierul general, este 07:30 dimineaţa” (04:30 GMT), a declarat Evgheni Prigojin într-o înregistrare video postată pe Telegram. ”Siturile militare din Rostov sunt sub control, inclusiv aerodromul”, a adăugat el, în timp ce bărbaţi în uniformă mergeau în spatele său.

El a dat asigurări că avioanele militare angajate în ofensiva din Ucraina „pleacă normal” de pe aerodrom pentru a îndeplini „sarcini de luptă”, afirmând că „nu există nicio problemă”.

„Principalul punct de comandă funcţionează normal”, a adăugat Prigojin, dând asigurări că „niciun ofiţer” desfăşurat acolo nu a fost suspendat din funcţie.

”Suntem în cartierul general, este 07:30 dimineaţa” (04:30 GMT), a declarat Evgheni Prigojin într-o înregistrare video postată pe Telegram. ”Siturile militare din Rostov sunt sub control, inclusiv aerodromul”, a adăugat el, în timp ce bărbaţi în uniformă mergeau în spatele său.

El a dat asigurări că avioanele militare angajate în ofensiva din Ucraina „pleacă normal” de pe aerodrom pentru a îndeplini „sarcini de luptă”, afirmând că „nu există nicio problemă”.

„Principalul punct de comandă funcţionează normal”, a adăugat Prigojin, dând asigurări că „niciun ofiţer” desfăşurat acolo nu a fost suspendat din funcţie.

Cel puțin trei elicoptere militare și un avion ale Rusiei au fost doborâte sâmbătă de către mercenarii Wagner, conform mai multor imagini postate pe rețelele sociale și confirmate și de surse independente. Chiar Evgheni Prigojin, într-o înregistrare video, a admis că trupele lui Wagner au doborât elicopterele rusești. De asemenea, a fost distrus un depozit de combustibil în Voronej. Evgheni Prigojin a lansat o amenințare directă împotriva Ministerului Apărării de la Moscova, iar membrii companiei Wagner au preluat controlul orașului Rostov pe Don și se îndreaptă către Moscova. Prigojin susține că armata se alătură efortului său. Putin a acuzat direct membrii companiei lui Prigojin de „trădare” și de atacarea trupelor rusești prin metode viclene.

Cecenii lui Kadârov îl sprijină pe Putin

Liderul cecen Ramzan Kadârov a anunţat desfăşurarea de trupe pentru a sprijini Kremlinul împotriva revoltei armate a grupului de mercenari Wagner, transmite DPA, relatează Agerpres.

”Luptători din cadrul Ministerului Apărării şi al Gărzii Naţionale din Republica Cecenă au plecat deja spre zonele tensionate. Vom face totul pentru a păstra unitatea Rusiei şi pentru a-i proteja statalitatea”, a scris Kadârov sâmbătă pe Telegram.

Ucraina susține că rebeliunea grupului Wagner a scos la iveală „slăbiciunea totală” a Rusiei

Președintele Ucrainei, Volodmir Zelenski, a reacționat la situația din Rusia, după ce grupul Wagner a declanșat o rebeliune și amenință Moscova: „Slăbiciune totală”

Rebeliunea Wagner marchează începutul unui război civil în Rusia, spune consilierul lui Zelenski, Mykhailo Podolyak: contraofensiva ucraineană a intensificat diviziunile interne dintre Moscova şi paramilitarii. Naţionaliştii ruşi pro-război anunţă un plan de acţiune.

Lipiţi de telefoanele mobile, milioane de ucraineni au petrecut o noapte albă vineri, după ce şeful grupului de mercenari Wagner a declarat război rivalilor săi din armata rusă, declanşând o rebeliune fără precedent la Moscova, relatează The Guardian. „Evenimentele se desfăşoară conform scenariului despre care am vorbit tot anul trecut”, a declarat Mykhailo Podolyak: „Începutul contraofensivei ucrainene a destabilizat în cele din urmă elitele ruseşti, intensificând diviziunea internă apărută după înfrângerea din Ucraina. Astăzi asistăm de fapt la începutul unui război civil”.

Război civil în Rusia. Elitele ruse părăsesc Moscova în masă cu avioane private

Oligarhii și politicienii ruși părăsesc Moscova în masă cu avioane private, unii dintre ei au aterizat deja în afara Federației Ruse, scrie publicația „Vajnei istorii”.

Aeronava IL96-300PU al lui Vladimir Putin, care este echipat cu echipamente de control a armatei, a zburat de la Moscova la Sankt Petersburg. Avionul a dispărut de pe radar lângă Tver.

În plus, cel de-al doilea avion prezidențial Tu-214PU a plecat de la Moscova spre Sankt Petersburg la ora 14:44, și acesta este echipat și în caz de război, și a dispărut de pe radar deasupra orașului rusesc Gatcina.

Avionul de afaceri Bombardier BD-700 al oligarhului Arkady Rotenberg a decolat astăzi de la Moscova la ora 11:30 și a aterizat la Baku la 15:04, ora Moscovei.

Avionul vicepremierului rus Denis Manturov a decolat de la Moscova la ora 7 dimineața și a aterizat la Dalaman, Turcia, la ora 12:06.

Avionul de afaceri Gulfstream G650 al oligarhului Volodimir Potanin a decolat de la Moscova la Istanbul astăzi, la ora 17:00.

Bombardier Global Express XLS al companiei de stat „Inter RAO” (condusă de fiul prietenului lui Putin, Iuri Kovalciuk Boris) a decolat de la Moscova și a aterizat la Sankt Petersburg în jurul orei 15:00, ora Moscovei.

Este puțin probabil ca rezidenții obișnuiți ai Federației Ruse să poată zbura oriunde astăzi, deoarece prețurile biletelor de avion către țările fără viză au crescut vertiginos. Un bilet pentru un zbor direct de la Moscova la Erevan costă până la 200.000 de ruble, la Dubai – 350.000 de ruble. Nu mai sunt bilete pentru Istanbul, Astana și Tbilisi.

Militarii ruși au instalat un cuib de mitralieră la marginea Moscovei, conform unor imagini publicate pe rețelele sociale. De asemenea, autoritățile ruse au instalat filtre de acces la intrarea din sud-vestul Moscovei, de pe autostrada M4, folosită de mercenarii Wagner pentru a ajunge în capitala Rusiei, informează The Guardian.

Alte imagini publicate pe Internet arată inclusiv un transportor blindat precum și „tranșee” săpate la intrarea în Moscova.

Concomitent, agenția oficială rusă TASS informează că muzeele și centrele comerciale din Moscova au fost verificate după ce au fost primite amenințări cu bombă. Au fost verificate muzeul Pușkin și Galeria Tretiakov, iar turiștii și vizitatorii aflați în aceste locuri au fost evacuați, conform unui comunicat al serviciilor de urgență, preluat de TASS. Totodată, companiile de stat din capitala Rusiei le-au recomandat angajaților să stea acasă în următoarele zile. Rostelecom, principalul operator de servicii digitale și de telecomunicații din Rusia le-a solicitat angajaților să lucreze de acasă în această perioadă.

Pe canalul de Twitter al celor de la Nexta puteți vedea live mult mai multe informații decât putem noi să vă oferim

Republica Cehă a reacţionat sâmbătă cu ironie la criza provocată în Rusia de revolta grupului de mercenari Wagner, prin intermediul a doi dintre miniştrii săi.

„Iată, ştim în sfârşit ce înţelegeau ruşii prin Operaţiune specială. După 16 luni de război în Ucraina, Rusia este în război cu Rusia”, a postat pe Twitter ministrul ceh al apărării, Jana Cernochova, potrivit Agerpres.

„Nu este o surpriză. Este o tradiţie la ei. Războaiele ratate se încheie întotdeauna cu executarea Ţarului, urmată de haos şi un război civil supervizat de curioşi. Felicitări!”, a adăugat ea.

În ceea ce priveşte ministrul de externe Jan Lipavski, el s-a limitat să posteze scurt pe Twitter: „Văd că vacanţa mea de vară în Crimeea se apropie”.

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *