Romanescu îngrijorat de impactul economic după închiderea CEO

“Dispariția sistemului de minerit și energie înseamnă, într-un fel, închiderea județului Gorj”. O spune primarul Marcel Romanescu, după aflarea veștii că compania va funcționa, din 2026, doar cu trei grupuri energetice și circa 4.500 de oameni. Administrația colosului energetic a făcut public Planul de restructurare și decarbonizare. Astfel, până în 2026, din 10 cariere miniere vor rămâne 4, din 7 grupuri energetice vor mai rămâne 3, iar din cei 11.000 de angajați vor mai fi 4.500. Decizia de a suprima activitatea companiei nu afectează doar familiile angajaților. În pericol este economia județului și a municipiului Târgu Jiu, spune edilul Marcel Romanescu.


“Cel mai mult mă deranjează lipsa de transparență în privința acestui subiect. Noi aflăm după trei ani de zile ce s-a negociat pentru viața noastră, a tuturor care locuim în acest județ. Vreau să cred, că, la un moment dat, vom avea un guvern responsabil, care va găsi o soluție pentru amânarea închiderii sistemului energetic din județul Gorj, un guvern care să găsească soluțiile cele mai bune, inclusiv pe sumele care ne sunt alocate din Fondul de Tranziție Justă. Aș corela fiecare leu din Fondul de Tranziție Justă cu numărul de locuri de muncă care se crează. Dacă punem doar panouri fotovoltaice pe acele sume destul de importante, nu vom rezolva și problema locurilor de muncă, vom rezolva bugetele câtorva societăți comerciale, adică cifra de afaceri care va crește considerabil, însă noi vom rămâne un județ din ce în ce mai depopulat și cu forță de muncă redusă”, a transmis primarul.


Însă, Romanescu speră că se vor găsi soluţii ca această companie să rămână în picioare.
“Mi-aș fi dorit ca primul ministru să vină cu vești legate de modul în care abordează viitorul acestui județ. De festivisme, m-am săturat. Mă așteptam să ne dea soluții pentru problemele pe care le întâmpinăm. Dispariția sistemului de minerit și energie înseamnă, într-un fel, închiderea județului Gorj. Nu văd altă perspectivă. Măcar dacă putem folosi eficient acele sume care ne-au fost acordate de Uniunea Europeană”, a mai spus Romanescu.

Aura Pîrvuleț

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *