Proteste pentru pensionare la CEO, dar pentru păstrarea locurilor de muncă?

Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia nu renunță la proteste pentru a convinge politicienii să se aplece asupra problemelor companiei.
În următoarele două săptămâni de proteste, sunt programate acțiuni de pichetare în fața Prefecturii Gorj. Acțiunile sunt organizate în zilele de marți și joi de către salariați din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Protestele vor începe la ora 16,00 și se vor încheia la ora 17,30. Proteste sunt programate și în centrul municipiului Motru, însă participarea va fi una redusă. La Târgu Jiu, în centrul orașului, vor avea permisiunea să protesteze maximum 100 de persoane. Motivul pichetării este scăderea la 52 de ani a vârstei de pensionare la Complexul Energetic Oltenia. Sindicatele susțin modificarea legislației, astfel încât vârsta de pensionare să scadă cu 13 ani.


Toată lumea pare preocupată de pensionări și mai puțin de locurile de muncă și de investițile care vor asigura continuitate în activitate. Una din cele mai importante este modernizarea blocului energetic 5 de la Rovinari.
Lucrările la grupul energetic numărul 5 de la Sucursala Electrocentrale Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltena, continuă și în acest an. Grupul energetic numărul 5 se află într-un amplu proces de reablitare de peste 7 ani. Lucrările ar fi trebuit să fie finalizate încă dinaintea pandemiei de coronavirus, însă totul a trenat din cauza lipsei surselor de finanțare. Sau acesta a fost motivul invocat oficial. Cert este că termenul de finalizare a contractului a fost amânat de la un an la altul.


De data aceasta, contractul prevede fnalizarea tuturor lucrărilor propuse în cursul anului 2022, iar de anul viitor, blocul energetic numărul 5 să fie pus în funcțiune pentru a putea să producă energie electrică.
Sunt programate lucrări de montaj echipamente pentru instalația de evacuare zgură din cadrul blocului energetic numărul 5. Se caută un constructor care să execute lucrarea de montaj a echipamentelor pentru instalația de zgură aferentă blocului energetic numărul 5. Bugetul estimat pentru contract este de aproape 3 milioane de lei.


Dacă se va reuși reablitarea și modernizarea acestuia, blocul energetic numărul 5 va avea o durată de funcționare prelungită cu 15 ani. Nu se știe dacă va funcționa o perioadă atât de lungă, având în vedere că energia pe bază de cărbune a intrat într-un proces de restrângere, nemaifiind susținută de către autoritățile de resort. Complexul Energetic Oltenia va fi obligat să implementeze în anii următori un plan de restructurare și decarbonare. Acesta va presupune închiderea de perimetre și cariere miniere până în 2026, precum și renunțarea la jumătate din grupurile energetice. În cele din urmă se va funcționa cu doar două grupuri energetice la Termocentrala Rovinari, între care și blocul energetic numărul 5, precum și un grup energetic la Sucursala Electrocentrale de la Turceni. Prin urmare, grupul care este acum în proces de modernizare va fi cel mai nou de la Complexul Energetic Oltenia și va fi unul de bază pentru compania energetică.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *