Povești și fapte politice

Marțea trecută a ajuns la Tg-Jiu unicul, inagalabilul Floooriiin Călineeescu (știți prezentarea aia tare a lui, corect?), actorul român care garantat nu mai are nevoie de vreo prezentare și care, de circa un an, a pus la cale proiectul intitulat „Partidul Verde”, declarat anti tot ce e apărut pe scena politică românească postdecembristă. De ce a ajuns el aici, în urbea lui Brâncuși? Simplu: să-l valideze, în ochii publicului, pe Adrian Tudor, fostul viceprimar social-democrat al municipiului nostru. În live-ul de câteva ore, în care acesta a fost prezentat drept conducător la nivel de județ al verzilor și candidat la primăria Tg-Jiu, a mai apărut un fost om politic, Matei Nădrag, fost liberal și candidat la municipiu, apoi fost membru ALDE, apoi stins/ieșit din viața politică. Interesantă asocierea celor doi în cadrul „Verzilor”, rămâne de văzut ce și cum. Momentan nu deslușesc ițele, încă rumeg idei… Cert e că Adrian Tudor și-a început campania de atragere a simpatizanților, adepților, fanilor. Iar intuiția-mi spune că vor fi niște oameni în spatele său. Ce-mi place la acest candidat? Crede în șansa lui și se comportă ca atare!


Miercuri l-am avut invitat – în cadrul emisiunii de la Radio Accent – pe Marcel Romanescu, primarul liberal în funcție al Tg-Jiului. Spre final, am lansat întrebarea dacă Adrian Tudor poate fi un partener pentru primarul Romanescu în cadrul unei alianțe viitoare în CL Tg-Jiu. Dacă, desigur, scoate un scor bun încât să ia minimum 2 consilieri locali… Răspunsul primarului? Simplu și lămuritor: discută cu orice formațiune politică, excepția fiind PSD. Interesant, în contextul actual al jocului… Dar vom mai reveni pe subiect, vă promit.


Vineri a fost o conferință a Pro România, formațiunea condusă abil de către Victor Ponta. Două chestiuni mari și tari s-au spus acolo, care-mi prezintă interes până peste poate: candidatul la șefia Consiliului Județean Gorj este liderul formațiunii la nivel de Gorj, anume deputatul Alin Văcară, iar candidatul partidului la Rovinari este fostul lider al liberalilor de acolo, Laurențiu Chivu, opozant declarat al actualului primar, trecut la… PNL. Să luăm faptele pe rând:


Este de apreciat că șeful unui partid își asumă o asemenea candidatură. Am spus-o și acum mulți ani, când l-a urmat pe Victor Ponta chiar de la plecarea acestuia din PSD: Alin Văcaru merită apreciat pentru cuvânt și atitudine, arătând că nu uită! Acum, el merge într-o bătălie care putea să nu fie a lui, dar a ales să arate ce poate. Iar Pro România poate obține un scor suficient de atractiv încât să negocieze, de exemplu, măcar un post de vicepreședinte la CJ Gorj. Și (de) aici începe agitația internă: în partid, în ultima perioadă, au venit Ion Ișfan și Mihai Prunariu, amândoi lasând a se înțelege că-și doresc o candidatură împotriva lui Cosmin Popescu. Cu alte cuvinte, toată lumea aștepta să vadă decizia partidului și reacția perdantului la nenominalizare. Că știți că unii vor agitație, cârcote etc. Ei bine, dictată sau nu de centru, mișcarea lui Alin Văcaru este inteligentă și pune – cel puțin momentan – batista pe țambal. Iar la toamnă, zicem noi, un post de vice la CJ și o mutare (pe) la București pot liniști de tot apele… Dar vedem, vedem.


Laurențiu Chivu este un nume ce nu-i dă – și clar, nici nu-i va da – liniște actualului primar al Rovinariului. Se zvonea, când a părăsit PNL, că va merge la PSD, dar zice-se prin târg (voi știți cât de păcătoasă e gura lumii, nu?) că primarul s-a făcut luntre și punte ca fostul liberal să nu fie candidat al PSD acolo, la Rovinari. Chivu trebuia executat politic și să nu ajungă vreodată în postura de a candida. Doar că presiunea (dublată de ce vreți voi!) nu a ținut și în cazul Pro România, formațiune care și l-a asumat pe Laurențiu Chivu, cel mai mare coșmar al primarului Filip. Va fi distractiv în perioada următoare, vom auzi/citi/vedea chestii pe traseul Rovinari – Tg-Jiu – retur, cu detalii suculente din ambele tabere. Dans, bebelușelor!
Pare-se că și liderul PMP la nivel de județ, Nicolae Davițoiu, își va asuma o candidatură la șefia CJ Gorj, lucru ce iscă o dilemă cetățenească: ar fi oare moral ca și alți șefi de partid (de la USR, de la PNL) să-și fi asumat același lucru? Că una e să ieși la bătaie, alta e să ai un scut. Sunt mulți cetățeni cu dilema asta-n cap, dar nu vom afla ce-ar fi fost dacă. De ce? Păi Radu Miruță și Dan Vâlceanu au deja candidați, nu vom avea renunțări la nominalizare. La PSD e interesant: există voci ce-i solicită lui Mihai Weber să-și fi asumat el această candidatură, dar cei din PSD au dat-o din gleznă: actualul candidat – și șef de CJ – e președinte-executiv, așa că se pune la socoteală, corect? Frumos, frumos, dribling, pasă și goool!


Avem niște socoteli complicate, dragii mei, pentru municipiile Tg-Jiu și Motru (mă refer la coloratura consiliilor locale), dar joaca e intensă chiar și la nivelul CJ Gorj. Vă dați seama ce-ar însemna 3-4 (spre 5) partide în CL-uri sau la CJ?! Înțelegeri, poate cumetrii dublate de combinații, totul sub aura magică a alianțelor pentru trecerea proiectelor. Pe principiul „Am nevoie de votul tău, îți dau o acadea”. Doar că acadica poate fi multe lucruri…
Apropo de subiectul ăsta, coordonatorul ADN Gorj, Nicolae Ivăniși, promitea – la emisiunile subsemnatului – că reprezentanții formațiunii sale vor fi altceva în consiliile locale (poate și la CJ, de ce nu?), votând strict în interes civic. Iar treaba asta ar fi ideală, parol! Că știm cu toții că niște neni (consilieri etc.) sunt acolo pentru noi, dar… ei uită și cred căs- pentru ei. Cât despre Nicolae Ivăniși, chiar cred ce-am spus acum o săptămână la radio: e atipic. Iar asta poate fi un avantaj pentru noi, cetățenii.


Mai e mult până departe, dar sunt un optimist incurabil. Cu accente realiste, desigur. O săptămână frumoasă vă doresc, ne auzim! Țineți aproape de Radio Accent/Accent Tv!

Ionuț Catrina

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *