PORTRET DE ARTIST – VICTORIA DARVAI

Victoria Darvai s-a născut pe 7 ianuarie 1926 în localitatea Biserica Albă a Maramureșului istoric, actualmente Ucraina. Copilăria și-a petrecut-o însă la Dragomirești, pe Valea Izei, la bunici, iar la 10 ani se mută la Cluj.


Victoria Darvai dezvoltă de mică pasiunea de a cânta și în principal de a reproduce nestematele folclorice ale Maramureșului, una dintre cele mai bogate zone în tradiții și meșteșuguri populare din România.
În 1948 este admisă la Institutul de Artă Maghiară din Cluj începând cursurile în cadrul secţiei canto, dar pentru că nu stăpânea limba ungară decide ca, în paralel, să asiste la orele de canto de la Școala de Muzică din Cluj.


În 1952, Victoria Darvai se înscrie la Şcoala de Muzică din Bucureşti, secţia canto clasic şi în acelaşi an se transferă la canto popular, unde o are ca profesoară pe renumita Elisabeta Moldoveanu (interpretă și autor de culegeri de folclor) și ca maestră de interpretare pe artista Maria Tănase.


Debutul oficial este marcat în 1948, dată la care este angajată la Ansamblul artistic al Confederației Generale a Muncii din Sighetul Marmației, iar în 1953, la îndemnul Institutului de Folclor debutează la Radio cu cântecul Buciumul. Maria Tănase, apreciind valorosul repertoriu al Victoriei Darvai, a preluat câteva din cântecele sale („Buciumul”, „Toderel”, „Prin pădure trece-mi-oi”, „Horincuța”).


Începând cu anul 1959 Victoria Darvai are o activitate artistică intensă, turnee în ţară şi străinătate, colaborări cu Ansambluri folclorice din Sibiu, Caransebeş, Suceava, Iaşi, cântând alături de Maria Tănase, Maria Lătărețu, Ion Luican, Emil Gavriș, Alexandru Grozuță, Natalia Șerbănescu și alții. Alături de alți artiști pune bazele Ansamblului artistic Maramureșul.


Victoria Darvai este invitată în concerte şi spectacole cântând pe marile scene alături de prestigioase orchestre amintind de orchestra Barbu Lăutaru si Rapsodia Română. A cântat alături de mari dirijori, Nicolae Băluţă, Nicu Stănescu, Ionel Banu, Radu Voinescu, George Vancu, Victor Predescu şi Constantin Arvinte.


Victoria Darvai a fost o pasionată culegătoare de legende şi balade populare, cea mai interesantă creație este „Balada lui Pintea Viteazul”, pe care a obținut-o în urma prelucrării a șase variante ale baladei (toate culese de artistă și păstrate la Institutul de Etnografie și Folclor) și la care a adăugat ca preludiu instrumental un semnal de bucium. Premiată în 1955 de Radiodifuziunea Română pentru creație și interpretare, „Balada lui Pintea Viteazul” a fost preluată și de alți interpreți din partea locului, între care și Angela Buciu, Gheorghe Turda, Dumitru Fărcaș (variantă instrumentală) și alții.

Victoria Darvai a fost prima cântăreață profesionistă din Maramureșul istoric. În anii ’50 a dus horile maramureșene pe discurile Electrecord și pe undele radio, unde a înregistrat cântece culese din satele maramureșene, fiind apreciate de folcloriști și de Maria Tănase, care a preluat câteva din ele.
De pe albumul Maramureș, Țară Veche! menționăm piesele ce și-au găsit loc în fonoteca de aur:
• Buciumul,
• Pe cărare vine mândrul,
• Legăna-m-aș legăna,
• Chemarea oilor,
• Cât îi Maramureșul,
• Bine zice fluierul,
• Mândrul meu e păcurar,
• Unde m-a dus dorul,
• Câte frunze îs în nuc.

Victoria Darvai se stinge în București, pe 1 septembrie 2016.
ADELIN LOGOFETESCU

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *