O gorjeancă candidează într-un oraş din Italia. Cine este!

Premieră într-un oraş din Italia unde o româncă candidează la un post de consilier local. Este vorba de gorjeanca Mihaela Băloi, originară din comuna Schela. Tânăra de 32 de ani locuieşte în oraşul San Polo dei Cavalieri de câţiva ani şi vrea să obţină postul de consilier municipal pentru a pune umărul la dezvoltarea urbei, de care spune că s-a îndrăgostit, dar mai ales pentru a sprijini comunitatea de români de acolo.

Alina POPESCU

Mihaela Băloi a ajuns în Italia în urmă cu circa 15 ani iar de 6 ani s-a stabilit în San Polo dei Cavalieri, micul orăşel pentru al cărui viitor se luptă acum. Mihaela este din satul Arsuri, comuna Schela. A urmat studiile gimnaziale la Şcoala Generală nr.13 din Târgu Jiu, actualmente Liceul Teologic, iar pe cele liceale la Colegiul Tehnic nr.2. A plecat în străinătate imediat după ce a finalizat studiile, pentru a-şi face un rost în viaţă. În urmă cu circa 11 ani s-a căsătorit cu un bărbat de origine italiană, un inginer, alături de care se află şi în prezent. Împreună au doi copii, un băiat şi o fată, de 10 ani, respectiv 9 ani. Tânăra, care în vara aceasta va împlini vârsta de 33 de ani, lucrează ocazional la un restaurant din orăşelul vecin. Aici ajută la bucătărie, fie că este vorba de prepararea bucatelor specifice, fie de spălatul vaselor şi curăţenie. Orașul care a găzduit-o în ultimii ani, San Polo dei Cavalieri, numără în prezent circa 3000 de locuitori din care în jur de 400 sunt români. Mihaela Băloi spune că s-a îndrăgostit de micul orăşel şi că vrea să facă tot ce e cu putinţă pentru a sprijini comunitatea de români de acolo. Acestea sunt motivele pentru care a decis să candideze la un post de consilier municipal. „Iubesc acest oraş aşa cum iubesc Târgu Jiul, oraşul în care am copilărit şi în care mi-am urmat studiile. Vreau să fac cât mai multe lucruri bune pentru oraşul San Polo dei Cavalieri, pentru oamenii minunaţi de aici care m-au făcut în ultimii ani să mă simt ca acasă. Sunt foarte mulţi români aici, nu este nicio altă persoană din județul Gorj, însă pentru ei vreau să mă implic, să facem lucruri bune împreună. Vom avea întâlniri periodice în care vom discuta despre problemele lor şi îi voi ajuta cu tot ceea ce am să pot. Vreau să vă spun că mă susţin o mulţime de oameni în demersul meu, mulţi dintre ei fiind italieni. Sunt prima româncă care candidează în acest oraș. A trebuit să vorbesc în public, în piață, în fața a sute de oameni. Este o experiență frumoasă, oamenii vin și îmi strâng mâna”, a declarat Mihaela Băloi.

Candidează în tandem cu primarul în funcţie

Alegerile locale în oraşul San Polo dei Cavalieri din Italia coincid cu alegerile locale din România. Astfel, tot pe 5 iunie, Mihaela Băloi va afla dacă va obţine sau nu postul de consilier municipal. Dacă va reuşi, Mihaela va fi la cârmele urbei în următorii cinci ani. Gojeanca se bucură de spijinul primarului în funcţie, şi nu numai. „Candidez pe lista actualului primar, Paolo Salvatori, cu care mă înțeleg extraordinar de bine. Este un om bun, un om minunat, care vrea să facă multe lucruri frumoase pentru oraș, care te salută și vorbește cu tine chiar dacă nu te cunoaște. A realizat parcări, a reabilitat școli, sunt convinsă că va câștiga un nou mandat. Chiar a venit cu ideea construirii unei biserici ortodoxe aici în oraș. În prezent nu este niciuna și ar fi necesară pentru comunitatea de români. Mă susține și Leontina Ionescu, care a fost prima femeie din România care a reușit și a fost aleasă consilier în Italia. Acum lucrează la Tribunalul din Tivoli, și-a încheiat mandatul”, a precizat Mihaela Băloi.

La alegerile locale din mica urbe italiană pot vota și românii care locuiesc acolo. Au acest drept românii rezidenți care au depus anterior o solicitare pentru a lua parte la alegerile locale.

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *