PORTRET DE ARTIST – Taraf de Haidouks (Taraful Haiducilor)

Taraf de Haidouks (Taraful Haiducilor), este un grup de lautari si instrumentisti din Clejani. Haidouks au aparut in anii `80.

Fara a canta vreodata in afara regiunii de provenienta, trupa a fost descoperita de Stephane Karo si Michel Winter, doi tineri belgieni care s-au indragostit de muzica lor in timpul unei vizite in Romania in 1990.

Istoria Tarafului se intinde pe durata mai multor decenii, insa abia la sfarsitul anilor optzeci intra in atentia publicului si presei internationale odata cu invitatia de a canta la Paris si Geneva, unde au fost primiti cu mult entuziasm.

Pana la aceasta data haiducii din Clejani cantasera doar la nunti, botezuri si alte petreceri de prin satele Baraganului.

Succesul neasteptat al primelor concerte sustinute in afara granitelor tarii atrage la scurta vreme interesul casei de discuri belgiene Crammed Discs care le propune un contract de inregistrare, urmat in anul 1991 de aparitia albumului de debut al lautarilor, Musique des Tsiganes de Roumanie.

Discul este foarte bine primit de critica si este urmat de turnee pe toate meridianele, din Japonia pana in Statele Unite.

In 1992, Taraf de Haidouks au jucat un rol important in filmul ‘Latcho Drom’ regizat de Tony Gatlif, cu care au castigat cateva premii la Cannes Festival.

Cel de-al doilea album ‘Honourable Brigands, Magic Horses and Evil Eye’, a fost inregistrat in Romania in 1994. Albumul, ales ca Best World Music Album in 1995 de asociatia criticilor germani, il determina pe regizorul francez Guy Dernoy sa realizeze un documentar despre taraf la canalul francez-german Arte.

Dumbala Dumba’ a fost inregistrat in Clejani si Bucuresti, la sfarsitul anului 1997 si produs de Karo, Winter and Crammed Discs, cu producatorul Vincent Kenis.

Tokyo, Paris, Singapore, Londra, New York, Los Angeles sunt doar cateva dintre orasele unde recitalurile Tarafului sunt aclamate cu caldura si aplaudate indelung.

Muzica lor se bucura de aprecieri superlative din partea unor personalitati ca Yehudi Menuhin si componentii Kronos Quartet, cu care de altfel au si inregistrat si cantat live.

Peter Culshaw de la Telegraph ii aprecia ca fiind Cea mai buna formatie tiganeasca din lume iar Johnny Depp considera muzica lor ca fiind Ceva mai presus de orice altceva am auzit.

In 2009, Taraf de Haidouks numara 12 membri, cu varste cuprinse intre 20 si 85 de ani.

Tot in 2009, Taraf de Haidouks a cantat in deschiderea concertului Gogol Bordello de la Arenele Romane din Bucuresti.

Adelin Logofetescu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *