PORTRET DE ARTIST – ION CRISTOREANU

S-a născut la data de 9 noiembrie 1925 în localitatea Tritenii de jos, județul Cluj. Anii copilăriei i-a petrecut în satul natal, unde a urmat școala primară. Studiile liceale le continuă la Aiud și Turda.


După terminarea studiilor, și-a satisfăcut stagiul militar la Timișoara, unde, timp de doi ani a fost interpret de muzică clasică la Opera română din Timișoara.


A plecat la București și la 15 decembrie 1949 devine solist vocal la Ansamblul „Ciocârlia”, împreună cu care a participat la foarte multe turnee, atât în țară, cât și în străinătate, și unde activează până în 1988.
O perioadă a fost angajat și al Orchestrei „Barbu Lăutaru” a Filarmonicii de Stat.


Unul dintre cele mai importante turnee la care a participat, împreună cu Angela Moldovan, a fost cel prilejuit de Festivalul Mondial al Tineretului de la Moscova în 1957, unde a fost premiat cu medalia de aur.
De-a lungul carierei, a interpretat și înregistrat la radio, televiziune și casa de discuri Electrecord, zeci de doine și jocuri din Câmpia Transilvaniei și din Banat.


A colaborat cu orchestre conduse de mari dirijori, precum Ionel Budișteanu, Radu Voinescu, Constantin Arvinte, George Vancu, Victor Predescu sau Paraschiv Oprea.


A fost solicitat să colaboreze cu foarte multe orchestre din țară, între care Orchestra de muzică populară a Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca, unde i-a avut colegi pe Maria Marcu, Dumitru Sopon, Felician Fărcașu, Ilie Muțiu etc.


S-a pensionat la cerere la 16 aprilie 1986, dar n-a contenit să-și poarte cântecele mai departe spre sufletele celor ce știu să asculte.


A fost căsătorit cu actrița Valeria Matei Cristoreanu (mult timp crainică la Radio București), cu care are o fiică, Ioana, profesoară de engleză la un liceu teoretic din București.
În 1957 i-a fost conferit Ordinul Muncii clasa a III-a, iar la 19 decembrie 1967 i se acordă Ordinul Militar clasa a III-a.


Moare la data de 22 iulie 1995, la București, în urma unei boli cumplite.

ADELIN LOGOFETESCU

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *