PORTRET DE ARTIST – ION CONEA

ION CONEA

Ion Conea s-a născut în satul Nimigea de Sus, din judeţul Bistriţa Năsăud, pe 9 mai 1950, într-o familie cu cinci copii, aşa cum reiese şi din textul cântecului său “Are mama cinci copii”, devenit ulterior şlagăr.


Până să devină un solist cunoscut de muzică populară a fost învăţător în localitatea Salva. Dragostea pentru folclor l-a îndemnat să adune în tolba sa cât mai multe cântece româneşti, pe care le-a înregistrat rând pe rând la Radiodifuziunea Română dar şi la studiourile regionale şi la Casa de discuri “Electrecord”.
Majoritatea cântecelor lui Ion Conea au avut succes la public datorită mesajului sensibil şi profund, a melodicităţii şi a manierei de interpretare. Ion Conea a cântat dorul, dragostea, voia bună, emoţionând mai cu seamă prin textele dedicate mamei.


Ca angajat al Orchestrelor populare din Bârlad şi Piatra Neamţ, Ion Conea a fost nevoit să abordeze şi un repertoriu moldovenesc. În postura de solist profesionist a fost şi la Orchestrele de muzică populară “Bistriţa”, “Meseşul” şi “Ţara Oaşului”. A colaborat cu cei mai valoroşi dirijori: George Vancu, Ioan Sabadâş, Cornel Pop, Ştefan Cigu cu care în spectacole sau în studiouri de înregistrare au căutat mereu cele mai frumoase şi adecvate formule de acompaniament pentru a da un plus de frumuseţe cântecelor sale.
Ion Conea a fost foarte iubit de public. Din spusele interpretei Cornelia Ardelean Archiudean, după fiecare apariţie scenică, Ion Conea ieşea cu braţele pline de flori.


Discografia artistului conține peste 400 de melodii și casete.

ADELIN LOGOFETESCU

Accent In Gorj

Accent In Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *