PORTRET DE ARTIST – EMILIA BUBULAC

Emilia Bubulac s-a născut în satul Boroşteni, comuna Peștișani, din judeţul Gorj, pe 2 octombrie 1948. De la bunica sa, Ilinca Nicolcioiu, a învațăt arta combinației culorilor, bunica fiind renumită pentru costumele populare pe care le crea.


Primii ani de școală îi parcurge în satul natal, urmând cursurile gimnaziale în școala comunei Peștișani. În anul absolvirii la Peștișani se înființează Liceul teoretic “Constantin Brâncuși” ale cărui cursuri le urmează.
Prima scenă a artistei Emilia Bubulac a fost întrupată de dealurile si lunca din împrejurimile satului unde obișnuia a cânta melodiile populare din zona natală. Primul profesor care a îndrumat-o pe artista spre folclor și cântecul popular a fost Petre Ceaureanu.


Emilia Bubulac și-a continuat studiile în București, urmând cursurile școlii postliceale de geologie și istorie. In anul 1996 a absolvit Facultatea de Arte – secția etnomuzicologie, a facultății Hyperion. Dorul de casă și plăcerea cântului o fac pe artistă să fredenozetot mai des melodiile populare gorjene. Sprijinită de soț, Emilia Bubulac începe să participe la festivaluri folclorice, își crează un repertoriu propriu pe care le prezintă radioului.


Comisia de selecție, din care făceau parte printre alții Emilia Comișel și Mărioara Murărescu, îi reține 10 piese pentru difuzare, una dintre ele “Mă dusei în pădurice” ajung în topul preferințelor ascultătorilor. Urmează secția canto popular a Școlii Populare de Artă din București și se dedică aproape în totalitate fenomenului muzical tradițional, ceea ce marchează și începutul ascensiunii sale muzicale. Devine laureată a Festivalului “Floarea din Grădină” și se integrează fenomenului cultural bucureștean.


Emilia Bubulac a înființat ansamblul Mugurelul cu care participă șa numeroase turnee. Mai târziu, în anii 1990 – 1991, conduce mai multe ansambluri în turnee în Franța și Turcia. Se implică în organizarea unor acțiuni culturale pentru persoane cu dizabilități. Astfel organizează primul festival naţional al persoanelor cu dizabilităţi, Festivalul Internaţional de dans pentru hipoacuzici, concursul de miss pentru hipoacuzici și altele, evenimente care au făcut-o mai smerită.


După ce a promovat timp de un an cântecul popular gorjesc în New York, Emilia Bubulac revine în țară unde începe munca în televiziune, în 2005 devenind realizator de emisiuni la Etno TV și apoi la Favorit TV. Dintre emisiunile sale amintim: “Bun voiaj”, “Bun venit în România” și “Bună ziua gospodari”.


În 2014, în Italia, la San Giovani Rotondo, au fost premiați șase personalități din lumea culturii populare, din cultură în general, din șase țări, premiu denumit Oscar în Folclor. Acest premiu a revenit în anul 2014 artistei Emilia Bubulac.


Artista s-a stins din viață în data de 28 iulie 2017 la vârsta de 68 de ani.

ADELIN LOGOFETESCU

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *