PORTRET DE ARTIST – ANTON ACHIȚEI

anton achitei

Avand in spate o cariera bogata de peste patruzeci de ani in slujba cantecului popular romanesc, Anton Achitei este astazi unul dintre cei mai indragiti interpreti ai folclorului romanesc.


Cantaretul s-a nascut in Manastireni-Poenari, judetul Botosani, unde a crescut intr-o familie simpla, dar care i-a oferit o copilarie frumoasa, plina de amintiri. Una dintre cele mai placute este prima data cand a ascultat pe Gica Petrescu, Maria Tanase, Ioana Radu, atunci cand tatal lui a adus un patefon vechi de la oras.


Prima data cand a cantat in public a fost in clasa a saptea, indemnat de diriginta. In cadrul unei serbari scolare, a cantat “A venit aseara mama”, iar aplauzele primite i-au dat forta sa mearga mai departe. Ajungand la Suceava, s-a indragostit de spectacolele de acolo si de Ansamblul Ciprian Porumbescu, asa ca a ales sa se inscrie la Scoala Populara de Arta din Suceava, sectia canto popular.


Anton Achitei s-a angajat apoi la Ansamblul din Botosani al Casei Creatiei Populare, apoi la Ansamblul Plaiurile Bistritei din Bacau. Membru al “Rapsozilor Botosanilor”, artistul a si predate canto popular la Scoala de Arte din Bacau.


De-a lungul carierei sale, a compus peste 100 de piese de muzica populara, avand drept inspiratie toate regiunile tarii. Desi a avut ocazia sa se mute in capitala, colindand tara in lung si-n lat cu muzica sa pentru festivale, nunti si petreceri, s-a oprit tot in Moldova. Pentru interpret, acesta era singurul loc de unde isi putea extrage inspiratia si de care se simtea legat cu adevarat.


Bogatul sau repertoriu in melodii de dragoste, de dor sau de jale, il situeaza pe Anton Achitei printre marii rapsozi de valoarea a cantecului popular romanesc, acesta fiind sufletul petrecerii la fiecare nunta unde este invitat.

Repertoriu:
• Anton Achitei – Am un leu si vreu sa-l beu
• Anton Achitei – Batraneasca pe calcaie
• Anton Achitei – Hai la joc, mai tudoreni!
• Anton Achitei – Moldova, moldovioara
• Anton Achitei – M-a pus naiba sa ma-nsor
• Anton Achitei – Floare mandra-i Romania
• Anton Achitei – Ridicati canita
• Anton Achitei – La hanul Ancutei
• Anton Achitei – Irinuca cu cercei

ADELIN LOGOFETESCU

Accent In Gorj

Accent In Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *