Politicienii vor să îi facă pe mineri bucătari, cofetari și frizeri

Unul dintre liderii de sindicat din Complexul Energetic Oltenia este virulent la adresa planurilor pe care guvernanții, reprezentați de premierul Ciucă și ministrul Energiei, Virgil Popescu, le au vizavi de mineri. Nicu Bunoiaca, președintele Sindicatului „Solidaritatea 2013” de la Cariera Lupoaia, a declarat că Planul de Tranziție Justă își propune să recalifice minerii în băcătari, cofetari și frizeri. Guvernanții ar trebui să vină cu politici de protecție socială și să îi scoată la pensie pe mineri, având în vedere vârsta înaintată a acestora și condițiile grele de muncă, precum și bolile de care suferă oamenii. „Nu primesc lideri de sindicat care vin să spună problemele sociale și economice care vor fi în Gorj și despre viața minerilor și ce va fi în Gorj. Ce vom face cu minerii, ce vom face cu gorjenii. Vine domnul Ciucă în campanie electorală să ne spună că a obținut bani europeni să ne facă reconversie profesională, să îi facă pe mineri bucătari, cofetari și frizeri. Nu asta trebuie făcut. Trebuie pachetul social. Trebuie Legea 197 pentru ca minerii să iasă la pensie, nu să fie șomeri, oameni bolnavi, cu tot felul de boli. Și să moară după după 40 de ani de muncă… El stă cu două pensii și cu salariu. Să îi fie rușine domnului Ciucă și la toată lumea!… Domnul Iordache e înfipt bine acolo, la partid, cu toată familia. De ce nu invită toți liderii de sindicat? Spunea că va face și va drege pentru CEO. El acum e interesat să își pună fotovoltaice, de banii europeni. Vor ajunge banii la firmele de casă. Ei vor aduce sărăcia în Gorj cu planurile lor. Ciucă a venit să aducă sărăcia aici, în Gorj.”, a declarat Nicu Bunoiaca.


Și un consilier din Complexul Energetic Oltenia îl critică virulent pe premierul Nicolae Ciucă pentru modul în care i-a tratat pe mineri și energeticieni în timpul ultimei vizite în județul Gorj. Premierul Ciucă nu a mai vizitat termocentralele de la Turceni și Rovinari și nu a participat la lansarea ghidurilor de finanțare pentru Planul de Tranziție Justă. Ion Rușeț, consilier de integritate la Complexul Energetic Oltenia, susține că atitudinea primului ministru față de gorjeni nu are niciun fel de scuză și a arătat că a fost interesat doar de aspectul politic al vizitei. Nicolae Ciucă a participat la întâlnirea cu activul de partid, de la Târgu Jiu.

„Pentru mine, ca și salariat gorjean, a fost o dezamăgire. Toată lumea s-a pregătit: se vizitează două termocentrale, se lansează ghidurile, în prezența premierului. A fost atâta tam tam că vine premierul și rezolvă toate problemele de la Gorj, clarifică toate problemele de la Gorj. A declarat și domnul Iordache și alți politicieni că totul va fi clarificat. A justificat că programul nu i-a permis să fie la cele două termocentrale și la lansarea ghidurilor și a venit cu o relativă întârziere la întâlnirea politică. Dacă cineva crede că premierul României într-o situație de normalitate nu își cunoaște programul se înșeală. Adevărul era, dacă venea la CEO, că societatea își continuă programul de reducere a capacităților pe cărbune.

Cărbunele va deveni minoritar. Un asemenea semnal deranja…Sunt consilieri onorifici ai actualului premier care s-ar bucura de intrarea CEO în insolvență. Nu se poate acest lucru. Domnul premier nu a venit la termocentrale. Este un mesaj îngrijotător. Dacă venea, era o chestiune de asumare, de responsabilitate politică.”, a declarat Ion Rușeț. Complexul Energetic Oltenia pare să fie condamnat la închidere de către politicienii de la București, având și complicitatea celor locali.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *