Moș Nicolae este cel mai așteptat și mai iubit sfânt al anului

Moș Nicolae este cel mai așteptat și mai iubit sfânt al anului. Sfântul Ierarh Nicolae este sărbătorit, în fiecare an, pe data de 6 decembrie.
În tradițiile populare se spune că aceasta este ziua în care vine cu adevărat iarna.

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii ştiu că trebuie să-şi lustruiască ghetuţele sau cizmuliţele deoarece Mos Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri. Copiii mai neascultători primesc lângă dar şi o nuieluşă, să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinţii şi bunicii lor.

Conform tradiţiilor populare, Moş Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, ajută pe toţi cei nevoiaşi, orfanii şi văduvele, este stăpânul apelor şi salvează corăbierii de la înec, protejează soldaţii pe timp de război.

Tot în popor se spune că, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, preţ de o clipă, Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.

În zona rurală, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete, își aleg gazda în casă căreia vor face repetițiile pentru colindă de Crăciun și de Anul Nou. În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului iarna.

Accent In Gorj

Accent In Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *