Începe declinul cărbunelui

Minerii și energeticienii vor rămâne din ce în ce mai puțini, din acest an. Se lucrează deja la primele liste cu personalul care va pleca din companie în 2021. Este anul în care va începe programul de disponibilizări colective și de plecări masive, prin pensionare. Programul de disponibilizări colective este anunțat de mai multă vreme și a fost inclus în Planul de restructurare și decarbonare a Complexului Energetic Oltenia 2021 – 2025. Este un plan care se află în momentul de față la Comisia Europeană pentru a fi aprobat.
Programul de disponibilizări colective propune plecarea din companie a 800 – 1.000 de salariați. Rămâne de văzut care va fi cifra care va rămâne în cele din urmă. Totul va depinde și de cât de repede va fi aprobat Planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia. Mai mult de jumătate dintre angajații care vor pleca îndeplinesc toate condițiile pentru a se pensiona. Programul de pensionări va debuta în acestă vară și se va întinde pe mai multe luni. Astfel, ieșirile din sistem vor fi treptat și nu va fi pusă în pericol activitatea punctelor de lucru.


Va fi însă de rezolvat problema listelor cu salariați care vor fi concediați colectiv cu salarii compensatorii. Este vorba de personalul care nu îndeplinește condițiile de pensionare, dar care dorește să depună cerere pentru a pleca din societate. Cei care vor să pece voluntar vor beneficia și de un anumit număr de salarii compensatorii. Dacă nu se va atinge cifra prevăzută în programul de concedieri colective, atunci se vor face anumite analize la nivelul fiecărei subunități miniere și la sucursalele electrocentrale.


Și sindicatele vor avea un cuvânt de spus legat de listele cu personalul care va pleca din companiei și cu siguranță că vor fi semnalate anumite abuzuri dacă acestea vor avea loc. În procesul de evaluare va interveni cu siguranță factorul subiectivității și nu este exclus să apară nedreptăți. Este rolul sindicatelor să intervină și să îndrepte anumite situații în care nu au fost respectate prevederile legale.


În procesul de evaluare a activității salariaților intervine de fiecare dată factorul subiectiv, nu tot timpul prevalează criteriile obiective prevăzute în regulamente. Va conta modul în care salariatul și-a desfășurat actvitatea, prezența la locul de muncă și modul în care angajatul a fost evaluat în ultimii ani.


În cele din urmă, vor fi definitivate listele cu minerii și energeticienii care vor pleca din Complexul Energetic Oltenia. Este cert că vor fi păstrați specialiștii care au mare experiență. Din păcate, vârsta medie a angajaților în Complexul Energetic Oltenia este de peste 50 de ani. Este un personal îmbătrânit, care nu mai face față rigorilor muncii de pe teren, cel puțin când vine vorba de sectorul minier.


Din acest motiv se și solicită scăderea vârstei de pensionare la personalul care activează în zona de producție. Legea se află la parlament și mulți sunt sceptici că legea pensiilor va fi modificată, dacă actuala majoritate parlamentară nu se va pune de acord să o voteze. Astfel, vârsta de pensionare la Complexul Energetic Oltenia ar putea scădea cu 3 ani, la 52 de ani, de la 55 cât este în prezent pentru cei care au avut condiții deosebite, vechimea și contribuțiile plătite la bugetul de stat. În acest caz însă, sunt foarte complicate lucrurile la Complexul Energetic Oltenia.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *