Înălţarea Domnului, prăznuită de creştini ortodocşi!

Creştinii sărbătoresc, joi, Înălţarea Domnului, cunoscută, la ortodocşi şi ca Ispasul sau Paştele Cailor, ultima zi în care se pot înroşi ouă până la Paştele viitor, în care se taie mieii, iar în unele zone oamenii se „bat” cu leuştean, ca să fie feriţi de rele şi de boli.


De la Paşte până la Ispas, oamenii se salută cu “ Hristos a Înviat” şi ȋşi răspund cu “Adevarat a Înviat”, iar din ziua Înălţării Domnului, până la Rusalii, se salută cu Hristos s-a Înălţat!” şi își răspund cu “Adevărat s-a Înăltat”! Potrivit tradiţiei populare, ȋn această zi se fac pomeni şi se împart, pentru morţi, mai ales brânză, ceapă verde, pâine caldă şi rachiu.
Timp de patruzeci de zile de la Înviere, Iisus Hristos s-a arătat ucenicilor săi şi prin multe semne doveditoare i-a încredinţat că el este Mântuitorul înviat.


La sfârşitul celor 40 de zile, Mântuitorul s-a arătat pentru ultima dată ucenicilor săi, le-a făgăduit trimiterea Duhului Sfânt şi, mergând în afara Ierusalimului, s-a înălţat la cer sub privirile lor.
De sărbătoarea Înălţării Domnului este şi Ziua Eroilor, în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, la troiţele şi monumentele închinate acestora fiind făcute praznice de pomenire.


Bătrânii spun că, pentru a avea recoltă bogată, semănătorile se fac până în ziua de Înălţare.
Tot în această zi se sfinţesc plantele de leac – leuşteanul, paltinul, alunul.

Cătălin Pasăre

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *