Greu cu investițiile la CEO

Complexul Energetic Oltenia și compania OMW organizează o primă licitație pentru noile investiții. Sunt cele patru parcuri fotovoltaice pe care cele două companii și-au propus să le construiască. Contractul pentru care este organizată o licitație pe 14 decembrie vizează proiectarea, achiziția, realizarea și punerea în funcțiune a patru mari parcuri fotovoltaice. De asemenea, firma care va construi parcurile se va ocupa de operarea și serviciile de mentenanță pentru o perioadă de trei ani de zile. Parcurile și centralele fotovoltaice vor fi realizate pe depozitele de zgură și cenușă aferente sucursalelor electrocentrale și pe haldele de steril din cadrul Sucursalei Miniere. Cele patru parcuri fotovoltaice vor fi administrate de către următoarele companii mixte: Societatea PARC FOTOVOLTAIC ROVINARI EST SA, Societatea SOLARIST TISMANA 2 S.A., Societatea PARC FOTOVOLTAIC ISALNITA S.A și Societatea PARC FOTOVOLTAIC TISMANA 1 S.A.


Potrivit Complexului Energetic Oltenia, contractul are o valoare de 1.861.896.570 de lei. Acesta este împărțit în patru loturi. „Lot 1 – Proiectarea, achiziția, realizarea, punerea în functiune, operarea timp de trei ani și transferul de parcului fotovoltaic Ișalnița, cu o capacitate minimă de producție de energie de 85MWp Lot 2 – Proiectarea, achiziția, realizarea, punerea în functiune, operarea timp de trei ani și transferul de parcului fotovoltaic Rovinari Est, cu o capacitate minimă de producție de energie de 110MWp, inclusiv stație electrică 400/110 kV Lot 3 – Proiectarea, achiziția, realizarea, punerea în functiune, operarea timp de trei ani și transferul de parcului fotovoltaic Tismana 1, cu o capacitate minimă de producție de energie de 128,3MWp Lot 4 – Proiectarea, achiziția, realizarea, punerea în functiune, operarea timp de trei ani și transferul de parcului fotovoltaic Tismana 2, cu o capacitate minimă de producție de energie de 131,67MWp. Lotul 1: Valoarea estimată fără TVA: 69.575.964,00 EUR; Lotul 2: Valoarea estimată fără TVA: 103.673.975,00 EUR; Lotul 3: Valoarea estimată fără TVA: 100.280.152,00 EUR; Lotul 4: Valoarea estimată fără TVA: 101.127.139,00 EUR.”, conform CEO. Proiectele sunt finanțate din următoarele surse: ajutor de stat de restructurare; surse ce provin de la OMV Petrom; surse ce provin de la C.E. Oltenia prin împrumut de la BERD; surse nerambursabile ce provin de la Entitatea Contractantă prin Fondul de Modernizare. Cele patru parcuri fotovoltaice ar trebui să fie gata în 2025 – 2026.


În același timp, Complexul Energetic Oltenia a achiziționat până acum peste 60% din certificatele de CO2 aferente producției de anul acesta. Ținta actualei conduceri este ca toate certificatele să fie achiziționate până la finalul anului și să se continue cu achizițiile pentru necesarul de certificate din 2024. Ar fi o premieră pentru compania enegetică, care dorește să își asigure o stabilitate financiară, având în vedere fluctuațiile majore de preț la certificatele de CO2. Acestea sunt obligatorii pentru marii poluatori. CEO consumă câteva sute de milioane de euro anual cu plata certificatelor amintite. Compania energetică este beneficiar de ajutoare financiare de stat. În schimbul acestora implementează un Plan de restructurare.

„Prețul certificatelor de CO2 a avut o evoluție spectaculoasă în ultimii ani, înregistrând o creștere de la 4-5 euro în anul 2017, până la peste 96 euro în anul 2023. Pentru achiziția certificatelor aferente anului 2022, peste 500 milioane de euro au fost suportate din fondurile proprii ale companiei. Obligativitatea achiziționării în totalitate a certificatelor de CO2 a apărut după anul 2013, alocările gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate. Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziționarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior, până la data de 30 aprilie a anului curent, ar fi atras penalități de 100 euro/certficat în plus față de obligativitatea achiziționării acestora.”, conform Complexului Energetic Oltenia.

Andrei Merfu

Accent In Gorj

Accent In Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *