Doar acum sunt probleme sau e treabă veche?

Urmăresc postările și activitatea multor oameni politici, suficient încât să-mi fac o părere despre cum merg lucurile. În țara asta și în capul lor. Dilema mea e de ce suntem haiduci și arătăm nasoale doar când suntem în afara ariei de butonare… Dar e o dilemă strict subiectivă. Și retorică… cumva, nu aștept lămuriri.
Iată ce ne spune, acum vreo 3 zile, d-l Cătălin Drulă, liderul USR ce și-a propus resuscitarea partidului. Ce va fi în acest an, cu USR și cu altele, vom vedea. Rețineți însă postarea lui:
„DA, GUVERNUL PNL-PSD E DE VINĂ PENTRU SCUMPIRI
România e în top la inflație, mai ales la alimente. Și asta doare cu atât mai rău cu cât pentru români salariul se duce în mai mare parte pe alimente.


Inflația nu e un fenomen natural ca ploaia. Depinde de politicile guvernelor și băncilor centrale. BNR face ce trebuie (deocamdată). Guvernul de care e mulțumit Iohannis, NU. Guvernul cheltuie enorm de mult peste cât încasează. Prin urmare, se împrumută la cote-record (54 de miliarde de lei în ianuarie).
Cheltuielile pe datorie ale statului alimentează inflația. Lor, adică PSD și PNL, le convine. Pentru că cresc încasările la buget dacă taxele se aplică pe prețuri mai mari. TVA încasat în 2022 a fost cu 15 miliarde de lei mai mult ca în 2021.


Ce finanțează din acești bani? Clientelă de partid, sinecuri, pensii speciale, privilegii, ineficiență economică la stat, corupție. Statul a cheltuit 541 DE MILIARDE de lei în 2022. Da, risipa și furtul pe un asemenea buget au efect în economie și au efect pe inflație.


Guvernul nu e de vină doar pentru scumpirile de până acum. Ci și pentru ce va urma. Deficitul de cont curent al României este cel mai mare din Europa. Și este determinat într-o mare parte de împrumuturile statului, de fluxuri nesănătoase de bani. Presiunea pe curs (adică mai multă inflație) va fi enormă când acestea se inversează.


ȘI DA, EXISTĂ SOLUȚII. Despre acestea, în următoarea postare.”
Mdsa, e frumos, știu… Citim, filtrăm, vedem. Avem timp, e an greu.

Ionuț Catrina

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *