Despre Schengen și alte mizerii austriece

ciolacu ciuca

S-a intrat, pe cale maritimă și aeriană, în spațiul Schengen. Asta înseamnă, teoretic (dacă nu există suspiciuni c-ai fi făcut prostii etc.), că nu vei mai prezenta actele când părăsești țara. Atenție, prin aeroport, că pe calea rutieră mai e. Nu știm cât, dar ne promite premierul Ciolacu un lucru: că n-am mai sta așa mult și după asta: „Peste mai puțin de 48 de ore, românii care vor călători în Schengen vor uita de controlul clasic în aeroport. Vor merge direct la porțile de îmbarcare.


După 14 ani de nedreptate, puțin mai sperau ca România să deschidă vreodată ușa Schengen. Și iată, am reușit ca de la 31 martie să avem Schengen aerian și Schengen maritim. Și vă asigur că avem un plan pentru ca până la sfârșitul anului să reușim o aderare completă la Schengen, inclusiv terestru.” Asta declara, acum 4 zile, premierul României…

Tot el, prezidențiabil la toamnă, ne mai spune așa, imediat după intrarea în vigoare a deplasărilor pe cale aeriană/maritimă: „România este de astăzi în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, o reușită binemeritată de țara noastră ca membru al Uniunii Europene.


Beneficiile sunt evidente atât pentru cetățenii români care pot călători mai ușor, cât și pentru economia națională, prin deschiderea unor noi oportunități în acest spațiu de liberă circulație.

Este o victorie a României și a tuturor celor care au crezut în acest proiect de țară. Avem un plan guvernamental clar și ferm asumat pentru aderarea completă la Spațiul Schengen până la sfârșitul anului.
Am convingerea că prin seriozitate și stabilitate vom realiza acest obiectiv, așa cum am reușit alte două proiecte majore – aderarea la NATO și la Uniunea Europeană – și cum ne pregătim pentru a face parte din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

#RomâniaInSchengen”

Deranjul cel mai mare, pentru românii care merg în spațiul U.E., e pe calea rutieră. Iar acolo încă se opun austriecii, deși – sincer – nu au niciun motiv pertinent. Decât mizerii politice. De-ale lor, de-alea interne…
Nu putea rata momentul nici fostul premier, Nicolae Ciucă: „În viață și în istorie există momente decisive care marchează sfârșitul unor etape și începutul unui nou viitor. Sunt acele momente la care ne referim cu „înainte” și „după”. 31 martie 2024 este și ea o astfel de dată. De astăzi, țara noastră va face parte din Schengen cu frontiere aeriene și maritime.


Până acum, România a urmat un drum lung. Ridicarea vizelor din 2002 și admiterea în UE în 2007 au fost etape majore în parcursul nostru de până azi. Iar următorul nostru obiectiv este clar: aderarea deplină la Spațiul Schengen, inclusiv cu granițele terestre, cât mai repede posibil.

#AirSchengen”

Hai, tată, și cu rutiera!

Ionuț Catrina

Accent In Gorj

Accent In Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *