Confesiunile lui Samuel Covelli, fost preparator fizic la Pandurii: “Am lucrat gratis, am auzit o mulțime de minciuni”

Pandurii Târgu Jiu a rămas fără preparator fizic, săptămâna trecută, atunci când conducerea clubului, prin vocea antrenorului Călin Cojocaru, a hotărât să renunţe la servicile lui Samuel Covelli (25 de ani). Tânărul francez a trecut printr-o experienţă deloc plăcută în scurta perioadă în care s-a aflat în oraşul lui Brâncuşi. I s-a spus că înţelegerea sa nu poate fi înregistrată, pentru că diplomele sale de preparator fizic nu sunt recunoscute la noi în țară. Totul a culminat cu eşecul drastic din partida cu Turris Turnu Măgurele (0-5), când a fost acuzat că nu a pregătit bine echipa.


“Am părăsit Pandurii pentru că așa a hotărât antrenorul. Doream să rămân în continuare, dar antrenorul a spus, după înfrângerea cu Turris, că diplomele mele nu sunt bune, deși FRF susţine că pot lucra cu aceste documente în România. Mi-a spus că echipa nu este bine pregătită fizic și este vina mea că am pierdut cu 5-0. Nu înțeleg de ce, pentru că oricum nu m-a lăsat să-mi fac treaba corect. Cred că a vrut să mă scoată țap ispășitor. Am lucrat gratis două luni și jumătate și acum m-au dat afară, făra să-mi dea vreun ban. Este o lipsă de respect”, a declarat Covelli.
Covelli a fost adus la Târgu Jiu de impresarul Jean Willy Ngoma. Preparatorul fizic susţine că belgianul i s-a recomandat, lui şi jucătorilor veniţi, ca director sportiv al clubului şi le-a promis că face parte dintr-un proiect menit să readucă Pandurii în cupele europene. Covelli a îmbrăţişat imediat oportunitatea de a lucra în fotbal, pe care o căuta de ceva vreme.
“Am căutat oportunități să lucrez în fotbal, pentru că în Franța am pregătit doar echipe de baschet feminin. Oportunitatea mi-a fost prezentată de Jean Willy Ngoma. Mi s-a prezentat ca fiind directorul sportiv al echipei. Mi-a spus că aici este un proiect major, iar echipa poate reveni în prima ligă și în cupele europene. Mi-a spus că sunt condiții foarte bune și o să stau în hotelul stadionului. Că va veni cu investitori, ca unul din antrenori va fi James McFadden. Ulterior, am aflat că era doar un scouter pentru club și nici măcar nu stăteam în hotelul stadionului, ci într-o clădire a clubului. O mulțime de minciuni, dar și în aceste condiții am decis să stau sa ajut clubul, m-am gândit că ar fi bine și pentru reputația mea. Jean Willy Ngoma a procedat la fel și cu jucătorii străini pe care i-a adus aici. Când au realizat ce s-a întâmplat, era prea târziu să-și mai gasească o altă oportunitate, un alt club”, a povestit Covelli.


Între timp, conducerea clubului s-a dezis de Ngoma, care, se pare, a fost „renegat” şi de anumiţi jucători. Camilian Floroiu le-a spus celor veniţi că el este directorul sportiv al clubului şi le-a prezentat realitatea de la Pandurii. De altfel, Floroiu a admis, şi la Televiziunea Accent, că jucătorii au acceptat să rămână la Târgu Jiu chiar dacă oficialii clubului au recunoscut că sunt mari şanse ca sportivii să nu fie plătiţi la timp.


“Nu știu, poate cei de la club l-au folosit pe Ngoma, pentru că nimeni de aici nu vorbea franceză sau belgiană. Poate a fost liantul între echipă și jucători. Așa au putut aduce jucători. Eu, personal, am venit pentru că ‘directorul sportiv’ vorbea franceză și am crezut că pot vorbi cu cineva dacă lucrurile nu merg, dar am realizat că au fost numai minciuni. Am aflat că acest club se afla într-o situație financiară delicată la 3-4 săptămâni după ce am semnat înțelegerile, când conducerea Pandurilor a început să se dezică de Jean Willy Ngoma. Cel din urmă ar fi vrut să semnăm o înțelegere și cu clubul, și o înțelegere și cu el. Situația era nebunească. Atunci Ngoma ne-a zis că nu vom primi banii dacă vom semna cu clubul”, a dezvăluit Covelli.
,,Tot ceea ce am semnat cu jucătorii pe doi ani de zile nu implică un efort financiar. Neavând bani, jucătorii știu despre ce este vorba. În contractele pe care le-am semnat se specifică foarte clar ‘în limita posibilităților financiare’. Ei știu unde au venit și de ce au venit, nu vreau să păcălim pe nimeni. Din punctul meu de vedere, transparența este unul dintre factorii care ne țin în liga a doua”, declara Floroiu la finalul lunii august, întrebat care a fost principalul motiv pentru care jucătorii străini au ales Pandurii.

Clinciuri şi cu Cojocaru

Preparatorul fizic a lansat şi un atac asupra antrenorului Călin Cojocaru, despre care spune că taie şi spânzură la clubul gorjean. Covelli a precizat că timişoreanul îşi supraveghea îndeaproape jucătorii, dar nu îşi asculta secunzii. Mai mult, francezul a precizat că tehnicianul este foarte apropiat de potenţiali investitori străini.


“În opinia mea, acum, la Pandurii, problema este antrenorul. Nu știu cum se poate salva echipa jucând așa. De asemenea, atmosfera proastă de la echipă este din cauza lui. Când a venit la club, a instalat camere video în toată clădirea, ca să vadă ce face toată lumea. Se uita pe telefon la ce ora vin jucătorii sau dacă merg la o cafea. Vorbim de fotbaliști profesioniști, nu de copii. Vrea să controleze tot și nu îi lasă pe antrenorii secunzi să-l ajute. Vine cu mâinile în buzunar, cu 10 minute de începerea antrenamentelor, și ne spune că facem asta și asta, dar nu ne întreabă ce părere avem, ca secunzi, ca preparator fizic. Vrea să arate că este șeful cel mare de la club, că el decide totul. Ne-a spus într-o zi că el decide totul aici, este peste președintele clubului. Are un prieten spaniol, am înțeles că este un potențial investitor, poate ar dori să preia clubul”, a mai spus Covelli.
Cel din urmă a declarat că Pandurii poate avea probleme şi mai mari fără un preparator fizic de meserie.


“Pentru echipă va fi foarte greu în perioada următoare fără preparator fizic. Oricum, antrenorul nu a înțeles ce am vrut să fac. Nu cred că înțelege cu ce se mănâncă această știință. Am încercat să-i explic, ce e bine să faci și ce nu, din punct de vedere fizic. El crede că doar dacă alergi mult vei fi bine pregătit, nu contează dacă alergi încet sau în regim de viteză. E foarte simplu să crezi asta, atunci nu ai mai avea nevoie de preparatori fizici. Totuşi, sunt convins că jucătorii au calitatea necesară pentru a menține echipa în liga secundă. Și străinii, și români sunt băieți buni, nu ei sunt problema”, a povestit Covelli.


Francezul a precizat şi că a vrut să întreprindă o acţiune legală împotriva trupei gorjene, dar nu a avut bani să plătească un avocat.
“Am vrut să dau clubul în judecată și am încercat să obțin toate informațiile necesare de la federație și poliția din Târgu Jiu. Cei de la Federație au spus că nu mă pot ajuta, pentru că nu aveam o copie de la contract. A rămas la club. Nu știu ce să fac, sunt pentru prima dată în această postură, iar poliția a spus că nu mă poate ajuta. Nu am bani să plătesc un avocat, pentru că am pierdut foarte mulți bani venind aici”.
Samuel Covelli a venit la începutul lunii iulie la Târgu Jiu.


Antrenorul Călin Cojocaru nu a vrut să intre într-un dialog al declaraţilor cu preparatorul fizic. Totuşi, a precizat că nu a instalat camere video în clădirea cu pricina, iar actelele francezului nu erau conforme pentru ca înţelegerea sa cu Pandurii să fie înregistrată. Cojocaru a recunoscut că Samuel Covelli a fost adus de Jean Willy Ngoma, dar, în opinia sa, nu are experienţa necesară pentru a lucra în fotbal. Antrenorul a mai spus că fostul preparator obişnuia să iasă frecvent cu jucătorii străini în oraş, chiar dacă ar fi preferat ca fotbaliştii să se protejeze mai mult înaintea startului de sezon, în contextul pandemiei Covid-19. În încheiere, Cojocaru susţine că i-a plătit francezului şi biletul de avion pentru a se întoarce în ţara natală.

Cătălin Pasăre

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *