Complexul Energetic Oltenia, dependent de ajutoarele financiare de stat

Complexul Energetic Oltenia a devenit dependent de ajutoarele financiare de stat. Acesta sunt folosite pentru plata certificatelor de CO2 sau pentru alte cheltuieli curente. Complexul Energetic Oltenia va beneficia în perioada următoare de un ajutor fianciar pentru plata certificatelor de CO2. Potrivit lui Daniel Burlan, director de vânzări la CEO, este vorba de peste 180 de milioane de euro. Suma este prevăzută în Planul de restructurare și decarbonare și are ca destinație plata certificatelor de CO2. Complexul Energetic Oltenia va primi banii de la Ministerul Finanțelor Publice în baza Planului de restructurare aprobat de către Comisia Europeană. Compania este obligată ca an de an să achite certificate de CO2. La un moment dat nu a mai avut resursele financiare necesare pentru plata certificatelor și a apelat la sprijin din partea statului. Prima sumă acordată nu a fost considerată ajutor de stat de către Comisia Europeană.


CEO a avut însă în continuare de ajutoare financiare de stat și, în schimbul acestora, s-a obligat să implementeze un Plan de restructurare și decarbonare. Până în anul 2026, trebuie să fie închise grupuri energetice și cariere miniere. Astfel, vor mai rămâne din 2026 trei grupuri energetice la Rovinari și la Turceni și patru cariere miniere în Bazinele Motru, Jilț și Rovinari. Compania și-a propus și constituirea de societăți mixte care să construiască 8 parcuri fotovoltaice și două grupuri pe gaze naturale la Turceni și la Ișalnița. După 2026, CEO ar trebui să devină o companie profitabilă care nu va mai avea nevoie de ajutoare de stat pentru plata certificatelor de CO2. Șefii companiei energetice susțin că va exista un mix energetic și energia pe cărbune, ce pe gaze naturale și cea produsă ce fotovoltaice va fi cuprinsă într-un coș comun și ar trebui să rezulte un preț competitiv.Teoretic, după 2026, Complexul Energtic Oltenia nu va mai beneficia de ajutoare de stat.


Complexul Energetic Oltenia a respectat anul acesta obligațiile de conformare, finalizând achiziționarea certificatelor de CO2 aferente energiei produse în anul 2022. Achizițiile certificatelor de CO2 (EUA) au fost efectuate pe Piața Primară EEX, Piața Secundară Spot EEX și Bursa Română de Mărfuri. „Prețul certificatelor de CO2 a avut o evoluție spectaculoasă în ultimii ani, înregistrând o creștere de la 4-5 euro în anul 2017, până la peste 96 euro în anul 2023. Pentru achiziția certificatelor aferente anului 2022, peste 500 milioane de euro au fost suportate din fondurile proprii ale companiei. Obligativitatea achiziționării în totalitate a certificatelor de CO2 a apărut după anul 2013, alocările gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate. Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziționarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior, până la data de 30 aprilie a anului curent, ar fi atras penalități de 100 euro/certficat în plus față de obligativitatea achiziționării acestora. CE Oltenia a respectat în fiecare an termenul prevăzut de legislație pentru conformarea achiziției întregii cantități de certificate de CO2 corespunzătoare energiei produse.”, conform CEO.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *