Încă patru luni de dres busuiocul la Complexul Energetic Oltenia

Complexul Energetic Oltenia mai are la dispozițe doar patru luni de zile pentru a drege busuiocul. Sunt patru luni în care se mai poate vinde energie electrică la prețuri foarte bune, mai ales că se anunță în continuare creșteri de preț la curentul electric. Este ocazia pentru companie să acumuleze bani pentru plata certificatelor de CO2. La un moment dat, prețul energiei ajunsese atât de sus, încât acoperea și prețul certificatului de CO2 de la vremea respectivă.


Este o ocazie foarte bună pentru colosul energetic să strângă bani pentru vremurile negre care vin și pentru a mai trece peste un an foarte greu. Problema este că prețul certifcatelor de CO2 este în continuare în creștere. S-a ajuns la peste 60 de euro pe certificat și compania trebuie să cumpere în permanență certificate pentru a nu avea la un moment dat o povară financiară prea mare.


În acest moment este foarte bine ca societatea să pună bani deoparte, având în vedere că mii de salariați vor beneficia de condiții speciale de muncă și vor fi taxe în plus de plătit. Apoi, la începutul anului viitor, vor avea loc negocieri pentru noul contract colectiv de muncă. Nu se știe însă ce se va întâmpla cu prețul certificatelor de CO2, cât vor mai crește peste 60 de euro și unde se va opri majorarea de preț. Unii specialiști nu exclud ca prețul să ajungă la 70 și chiar la peste 80 de euro la începutul anului viitor.
Compania a avut noroc anul acesta cu ajutorul primit de la guvern.

Complexul Energetic Oltenia a respectat în 2021 obligațiile de conformare, finalizând achiziționarea certificatelor de CO2 aferente energiei produse în anul 2020. Prețul certificatelor de CO2 a crescut spectaculos în ultimii ani, ajungând în prezent la peste 61 de euro/certificat. Pentru CE Oltenia, ponderea prețului certificatelor de CO2 în costul unitar de producție al energiei electrice depășeste 60%. Potrivit CEO, valoarea certificatelor aferente energiei produse în anul 2020 a fost de 315 milioane euro.


În Planul de restructurare și decarbonare transmis Comisiei Europene, au fost estimate valori între 26 și 35 de euro pentru un certificat. Ajutorul de stat aprobat recent de Guvern, în sumă de 241 milioane euro, a acoperit estimarea inițială, iar diferența de 74 milioane de euro a fost suportată din fondurile proprii ale companiei. Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziționarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior până la data de 30 aprilie a anului curent ar fi atras penalități de 100 euro/ certficat în plus față de obligativitatea achiziționării acestora.


Obligativitatea achiziționării în totalitate a certificatelor de CO2 a apărut după anul 2013, alocările gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate, iar prețurile certificatelor înregistrând o creștere spectaculoasă de la 4-5 euro în anul 2017, până la peste 47 euro în prezent. Astfel, Complexul Energetic Oltenia a achitat din fonduri proprii, de la înființarea companiei în iunie 2012 și până în prezent, peste 1 miliard de euro pentru plata certificatelor de CO2. În fiecare an, CE Oltenia s-a conformat prin achiziționarea, în termenul prevăzut de legislație, a întregii cantități de certificate de CO2 corespunzătoare energiei produse. Până în anul 2020, CE Oltenia nu a primit niciun sprijin financiar din partea statului.


Complexul Energetic Oltenia are de rezolvat și problema pensionărilor masive de personal. Va fi nevoie de o reorganizare totală la nivelul companiei. Va fi totuși și o reducere de costuri. S-ar putea însă ca societatea să rămână cu pensionabilii, dacă nu se va aplica legea. Atunci vor trebui refăcute calculele.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *