Certificatul de vaccinare, o miză politică majoră. Pentru unii!

Strict legat de situația obligativității certificatului „verde” la locul de muncă, avem o alianță politică mai mult decât majoritară, care… de ieri putea decide ce și cum. În schimb, nu e așa. Deloc așa. Pe lângă partidele din alianță (PNL, PSD și UDMR), sigur și USR ar vota această chestiune. Așadar, proiectul legislativ ar trece confortabil de votul în plen. Bine, dacă ar exista consens în interiorul – în special – al social-democraților. La PNL, UDMR și USR… credem că apele sunt clare. Dar rămâne o majoritate în PSD – principalul partid al guvernării, ce să ne mai ascundem după vorbe – care, din diverse motive, nu agreează obligativitatea deținerii certificatului „verde” la locul de muncă. Și cum principala forță a alianței de conjunctură se opune, apare blocajul.


Cei din PSD știu că, fiind la butoane, nu doar că se erodează, dar nici nu pot arăta cu degetul spre altul/alții, așa cum o făceau până mai ieri, când erau pe margine. Nu, nu merge vrăjeala. Mai știu că subiectul vaccinării obligatorii (căci despre asta am discuta, de fapt, dacă se impune certificatul „verde” la serviciu!) este unul extrem de sensibil în cazul românilor, iar dacă el – PSD – își asumă clar asta, ghici pe cine se vor înfuria românii? Exaaact! Și unde s-ar duce multe, foarte multe voturi? Dap, spre AUR, cei care sunt pe aceeași direcție de gâdilat mintea mulțimii, dar mult mai problematici în fond.


Așadar, disputa în coaliție despre obligativitatea certificatului la locul de muncă este una doar în PSD. Rafila și alții din partid știu, au realizat că este necesar, dar ce te faci cu grosul partidului? Că ăla dictează direcția…
Privind în cheia asta asta, poate pricepem blocajul mut, surd și stupid din alianță. Adică știm că vom sări de zecii de mii de cazuri în fiecare zi, dar supărăm românii… Și popă, și hoț. Cam așa stau lucrurile.


Ce nu pricepem însă este ideea din spatele declarațiilor adevăratului perdant al agitației din ultimele 4-5 luni? Florin Cîțu spune ceva curios, care ne face să ne întrebăm dacă s-a discutat într-adevăr așa ceva sau este o fumigenă a disperării. Concret, iată ce afirmă: „Astăzi avem un certificat verde şi bine că îl avem, alte soluţii încă nu au fost aduse la vot, nu au fost trecute prin Guvern, nu au fost propuse. Şi atunci când le vom avea, le vom discuta. În acest moment, nu a fost pus pe masă un proiect care să fie votat, nu a fost adoptat în Guvern un proiect care să vină în Parlament, nu a fost depus nicio iniţiativă parlamentară. Proiecte sunt multe peste tot, dar nimeni nu şi le asumă aşa cum am făcut noi cu acel proiect pe care îl avem în Parlament (…) Dacă sunt şi alte soluţii, dacă preşedinte PSD, Marcel Ciolacu, are şi altă soluţie, sunt foarte deschis să vedem şi altă soluţie. Dacă nu certificatul verde, altceva. Dar vă spun foarte clar nu voi accepta nicio soluţie care închide economia. Nicio soluţie care vine şi închide economia nu va fi susţinută de PNL”. Adică decât să băgăm certificatul obligatoriu la serviciu, închidem iar?!?! Asta înseamnă partea finală… Iar dacă asta este soluția sperată de unii din alianță… e mai nasol decât credeam. Mult mai nasol!

Ionuț Catrina

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *