Complexul Energetic Oltenia a început pregătirile pentru perioada de iarnă. An de an se fac pregătiri încă de la începutul toamnei pentru funcționarea în bune condiții a grupurlor energetice. Pe lângă serviciile de mentenanță și de reparații, este nevoie de stocuri consistente de cărbune. Acestea trebuie să fie constituite la depozitele din cadrul sucursalelor electrocentrale. De asemenea, stocuri vor exista și la nivelul carierelor miniere. Stocurile trebuie să foe aprobate de către Guvern. Acestea trebuie să fie constituite până la finalul lunii octombrie. Prin urmare, companiile energetice trebuie să aibe la dispoziție cantitățile necesare de cărbune pentru a sigura producția de energie solicitată de ministerul de resort.
În perioada de iarnă se înregistrează automat un consum mai mare de enerie electrică. Așadar, este nevoie și de stocuri consistente de combustibil la nivelul companiilor energetice. Complexul Energetic Oltenia a fost nevoit să asigure în ultimii ani între 700.000 și 1,2 milioane de tone de lignit pentru perioada de iarnă. Au fost cantități suficiente pentru ieșirea din iarnă. În ultimii ani, Complexul Energetic Oltenia a avut de constituit stocuri de lignit din ce în ce mai mici. Motivul este legat de faptul că au tot fost închise grupuri energetice. Ultimele două și-au încetat activitatea în luna iunie a acestui an. Este vorba de un bloc energetic de la Termocentrala de la Rovinari și un grup energetic de la Termocentrala Turceni. Cea mai mare cantitate de cărbune, respectiv 70 – 80% trebuie să se regăsească în depozitele de la termocentrale.
Pe de altă parte, se conturează încă un an cu profit pentru Complexul Energetic Oltenia. În anul 2022 a fost obținut profit, iar în 2023 se conturează din nou indicatori pozitivi în ceea ce priovește profitul. În conturile companiei au intrat însă sute de milioane de euro în ultimii ani. Nu toți banii din ajutorul de stat au fost folosiți pentru plata certificatelor de CO2. Astfel, au mai rămas sume folosite de companie pentru alte tipuri de cheltuieli. Complexul Energetic Oltenia a beneficiat până acum de peste un miliard de euro ajutoare financiare de la stat, în baza unui Plan de restructurare și decarbonare aprobat de către Comisia Europeană. Planul propune închiderea de grupuri energetice pe bază cărbune și de cariere miniere, precum și investiții noi în grupuri pe gaze naturale și parcuri fotovoltaice. În baza avizului CE, România va putea acorda societăţii de energie electrică Complexul Energetic Oltenia SA un ajutor de restructurare în valoare de până la 2,66 miliarde de euro, până în 2026. Banii vor fi utilizați în principal pentru plata certificatelor de CO2. „Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, planurile României de a acorda societăţii de energie electrică Complexul Energetic Oltenia SA („CE Oltenia”) un ajutor de restructurare în valoare de până la 2,66 miliarde EUR (13,15 miliarde RON). Măsura va permite societăţii să îşi finanţeze planul de restructurare şi să îşi restabilească viabilitatea pe termen lung”, transmite CE. „Planul de restructurare prezentat de România şi ajutorul pentru sprijinirea acestuia vor asigura restabilirea viabilităţii pe termen lung a CE Oltenia fără a fi necesară continuarea acordării de ajutor de stat. Sprijinul public este însoţit de garanţii pentru a asigura că denaturările concurenţei care s-ar putea produce sunt reduse la minimum şi că măsurile vor sprijini obiectivele de decarbonizare ale UE, în concordanţă cu Pactul verde european”, a declarat vicepreşedinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei, după aprobarea Planului de restructurtare a CEO.
Comisia a evaluat planul de restructurare şi ajutorul de restructurare în conformitate cu Orientările privind ajutoarele pentru salvare şi restructurare, care permit o intervenţie a statului într-o întreprindere aflată în dificultate financiară numai în anumite condiţii, impunând în special ca întreprinderea să realizeze un plan de restructurare solid pentru a asigura restabilirea viabilităţii sale pe termen lung, ca aceasta să contribuie la costul propriei restructurări, ca denaturarea concurenţei să fie limitată şi ca măsura să contribuie la un obiectiv de interes comun. Comisia a constatat că ajutorul este adecvat, deoarece abordează atât problemele de lichiditate ale societăţii, cât şi pe cele legate de solvabilitate. În special, Comisia a constatat că România va fi remunerată în mod corespunzător pentru ajutor. În acest sens, remuneraţia statului va fi realizată prin câştiguri nete pozitive preconizate, care vor face să crească valoarea participaţiei publice în CE Oltenia, şi prin cesionarea până în 2026 a cel puţin 20 % din acţiunile deţinute de stat, astfel cum se prevede în planul de restructurare. Totodată, Comisia a considerat că ajutorul este proporţional, contribuţia proprie a societăţii şi a investitorilor de pe piaţă la costurile de restructurare preconizate ridicându¬se la peste 30% din costurile restructurării (1,24 miliarde EUR), jumătate din această contribuţie constând în noi finanţări din partea unor investitori privaţi şi a unor instituţii financiare acordate în condiţii de piaţă.
Andrei Merfu