CEO se menține pe podiumul producătorilor de energie electrică

Complexul Energetic Oltenia continua să producă o cantitate de energie electrică mai mare decât în ultimele luni. Producția este influențată de faptul că pe piața de energie a fost înregistrată o cerere mai mare de curent electric pe bază de cărbune. Cu toate acestea, țara noastră continuă să apeleze la importurile de energie din statele vecine. Motivul este prețul mai mic decât la unii producători autohtoni. Problema este însă că în state precum Serbia sau Ucraiona, producătorii de energie pe bază de cărbune nu sunt obligați să achite certificate de CO2. Acest lucru împovărează însă Complexul Energetic Oltenia. Astfel, la prețul fiecărui megawatt se adaugă taxa de poluare care a trecut la un moment dat la peste 100 de euro certificatul. În momentul de față prețul unui certificate de CO2 este de peste 72 de euro.


Complexul Enegretic Oltenia a produs peste 800 de MW în medie Sunt în funcțiune 3 grupuri energetice. Două sunt pornite la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari și unul la Sucursala Electrocentrale de la Turceni. Energia pe bază de cărbune a ocupat în ultima săptămâmână poziția a treia și chiar a doua în clasamentul producătorilor de curent din țara noastră.


Totodată, subunitățile din Complexul Energetic Oltenia vor beneficia în continuare de servicii de pază. În acest sens au fost încheiate mai multe acte adiționale la un acord cadru în valoare de mai multe milioane de euro. Acesta a fost semnat pe 15 iulie 2022 cu mai mulți prestatori de servicii din regiune și nu numai. Ulterior, pe 31 ianuarie 2024 a fost încheiat și un contract subsecvent, având ca obiect asigurarea de servicii de pază, buniri și obiective la sedii și la subunitățile din Complexul Energetic Oltenia. Prin urmare, prin acte adiționale s-a decis prelungirea acestor acte adiționale și contracte subsecvente și se va continua prestarea serviciilor de milioane de euro. De asemenea, se va intra și într-un program de reorganizare, conservare și închidere a unora dintre subunitățile miniere. Astfel, va fi nevoie de monitorizarea bunurilor lăsate în urmă. Este vorba de echipamente de lucru, utilaje de mare capacitate, piese, fier vechi, benzi din cauciuc și alte bunuri care ar putea ajunge pe mâna hoților. În plus, restrângerea activității va însemna și reducerea bugetului și a numărului de angajați. Prin urmare, se vor reduce în mod proporțional și serviciile de pază la care Complexul Energetic Oltenia apelează an de an. Potrivit ultimelor estimări, compania energetică alocă în fiecare an câteva milioane de euro pentru a asigura paza și protecția persoanelor și a bunurilor cu firme de pază private. Așadar, nu vor mai fi fonduri suficiente pentru a păstra agenții de pază privați. În același timp, nici nu vor putea fi lăsate nesupravegheate bunuri de milioane și zeci de milioane de euro.


Complexul Energetic Oltenia (CEO) investește o sumă uriașă pentru supravegherea video a carierelor miniere. Bugetul este de peste 12,5 milioane de lei, respectiv peste 2,5 milioane de euro. În urma unor analize la nivelul Direcției de profil s-a ajuns la concluzia că un sistem de supraveghere video a perimetrelor miniere și nu numai va reduce numărul evenimentelor nedorite.Bugetul aprobat de către Directoratul CEO asigură proiectarea, executarea, punerea în funcţiune pentru un sistem de supraveghere video cu toate componentele de detecţie și efracţie pentru interior – exterior (pe perimetru) pentru obiectivele companiei. În momentul de față se caută o societate care să livreze și să instaleze echipamentele respective. Unitățile Complexului Energetic Oltenia se întind pe zeci de mii de hectare, iar paza este greu de asigurat peste tot.

Andrei Merfu

Accent In Gorj

Accent In Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *