CEO se luptă cu prețul certificatelor de CO2

Prețul certificatelor de CO2 este din nou pe o pantă ascendentă. S-a trecut din nou de 80 de euro prețul unui certificat, după ce în ultmele săptămâni prețul scăzuse sub 80 de euro. Astfel, în momentul de față, un certificat costă aproape 85 de euro bucata. Costul este influențat de piața de energie.
O altă explicație este și că sunt mari poluatori care trebuie să se conformeze. Până la finalul lunii aprilie, Complexul Energetic Oltenia trebuie să cumpere milioane de certificate. Cheltuielile vor fi de sute de milioane de euro.


Complexul Energetic Oltenia a respectat anul trecut obligațiile de conformare, finalizând achiziționarea certificatelor de CO2 aferente energiei produse în anul 2020. Pretul certificatelor de CO2 a crescut spectaculos în ultimii ani, ajungând în prezent la peste 80 de euro/certificat. Pentru CE Oltenia, ponderea prețului certificatelor de CO2 în costul unitar de producție al energiei electrice depășeste 60%. Potrivit CEO, valoarea certificatelor aferente energiei produse în anul 2020 a fost de 315 milioane euro. În Planul de restructurare și decarbonare transmis anul trecut Comisiei Europene, au fost estimate valori între 26 și 35 de euro pentru un certificat. Ajutorul de stat aprobat în 2021 de Guvern, în sumă de 241 milioane euro, a acoperit estimarea inițială, iar diferența de 74 milioane de euro a fost suportată din fondurile proprii ale companiei. Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziționarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior până la data de 30 aprilie a anului curent ar fi atras penalități de 100 euro/ certficat în plus față de obligativitatea achiziționării acestora.


„Obligativitatea achiziționării în totalitate a certificatelor de CO2 a apărut după anul 2013, alocările gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate, iar prețurile certificatelor înregistrând o creștere spectaculoasă de la 4-5 euro în anul 2017, până la peste 47 euro în prezent. Astfel, Complexul Energetic Oltenia a achitat din fonduri proprii, de la înființarea companiei în iunie 2012 și până în prezent, peste 1 miliard de euro pentru plata certificatelor de CO2. În fiecare an, CE Oltenia s-a conformat prin achiziționarea, în termenul prevăzut de legislație, a întregii cantități de certificate de CO2 corespunzătoare energiei produse. Până în anul 2020, CE Oltenia nu a primit niciun sprijin financiar din partea statului”, conform unui comunicat al CEO.


Va fi nevoie, prin urmare, de un nou ajutor financiar pentru Complexul Energetic Oltenia. Cel mai probabil, valoarea acestuia va fi de peste 500 de miloane de euro. Ajutorul va fi acordat în două tranșe, însă acesta depinde de avizul care va fi primit de la Comsia Europeană pentru Planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia 2021 – 2026. Planul se află la Comisia Europeană încă de anul trecut. A fost nevoie ca documentul să fie refăcut, după ce s-a constatat că nu erau prevăzute sursele de finanțare pentru noile investiții. De aprobarea Planului va depinde și ajutorul financiar de stat.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *