CEO, între cei care vor salarii mai mari și cei care vor la pensie

Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia continuă negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă. Principala temă a negocerilor ajunse aproape de final o reprezintă salariile angajaților Complexului Energetc Oltenia. Este vorba de ce 11.200 de mineri și energeticeni, la care se vor adăuga cel ma probabil alte câteva sute de muncitori în perioada imediat următoare. Sunt circa 600 de persoane care vor deservi grupul de 330 de MW care se va redeschide în curând, ca urmare a creșteri necesarului de energie la nivel național. În fapt, conducerea Complexului Energetic Oltenia a convenit cu Guvernul să pună în funcțiune din luna mai încă un grup energetic.

Pentru ca acest lucru să fie posibil este necesar ca să fie crescută producția de cărbune de la nivelul carierelor miniere existente. Nu vor fi deschise cariere miniere noi. Cei 600 de muncitori vor activa atât în zona miniere,cât și la termocentrale. Așadar, negocerile pentru salarii care au loc în cadrul Contractului Colectiv de Muncă vor viza implicit și lefurile noilor angajați. Sindicatele din cadrul companiei au solicitat deja sume consistente pentru a se putea produce majorări care să îi mulțumească pe mineri și enegeticeni. Se va vedea dacă administrația companiei va avea sumele necesare pentru a acoperi creșterea de salarii cerută de federațiile reprezentative în Comisia de Negociere. Cert este că mai sunt două săptămâni în care se mai poate negocia Contractul Colectiv de Muncă. Acesta trebuie să fie semnat până la finalul lunii martie și depus la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj. Noul Contract Colectiv de Muncă va trebui să intre în vigoare pe 1 aprilie, când expiră actualul Contract Colectiv de Muncă.

Totodată, sute de mineri și energeticeni se vor afla și săptămâna aceasta în centrul municipiului Târgu Jiu. Vor avea loc noi pichetări ale sediului Prefecturii Gorj. În zilele de marți și joi de la ora 16,09 sute de salariați ai Complexului Energetic Oltenia sunt așteptați în centrul muncipiului Târgu Jiu. Oamenii cer pensionarea anticipată petnru lucrătorii din producție. Vârsta de pensionare ar trebui să fie redusă cu 13 ani, în baza legislației existente.

Nu se cunoaște însă dacă legea se va aplica pentru toți angajații colosului energetic. O parte a acestora nu a beneficiat de condiții grele de muncă în perioada de timp 2001 – 2021. Prin urmare, situația acestor angajați nu este încă lămurită. Nu se știe dacă vor putea să se pensioneze la 52 de ani, la fel ca celelalte categorii de personal cărora le sunt recunoscute și echivalate condițiile speciale de muncă.

În mometul de față este în vigoare Legea 197 care a introdus condiții speciale de muncă la Complexul Energetic Oltenia, însă după data de 18 august 2021. A mai fost adoptată recent legea PLX 7 care recunoaște condițiile speciale de muncă înainte de 2001 și nu după. Astfel, nu se știe dacă vor putea să iasă la pensie la 52 de ani și angajații care au avut condiții normale de muncă între 2001 și 2021. Protestele se vor opri în momentul în care sindicatele din cadrul societății vor avea certitudinea că toată lumea care lucrează în producție va putea să beneficieze de pensionarea anticipată.

Deocamdată, Legea PLX 7 este trimisă spre promulgare la președintele țării. Dacă nu vor fi probleme de natură juridică, legea va ajunge în Monitorul Oficial pentru publicare. După publicare va intra în vigoare și se va putea aplica de către casele de pensii. Legea respectivă modifică Legea pensiilor. Rămâne de văzut cum o vor aplica specialiștii caselor de pensii. Se speră la interpretarea unitară a legislației și minerii și energeticienii să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *