Complexul Energetic Oltenia va ajunge să achite miliarde de euro, nu de lei, pentru certifcatele de CO2, iar țara noastră va importa energie pe bază de cărbune de la țările vecine care nu achită niciun fel de taxe de poluare. Nu pricepe nimeni care este logica și de ce o companie de stat este falimentată în mod voit de către stat, cu toate că statul admite faptul că nu s-au făcut investiții în capacități noi de producere a energiei.
Complexul Energetic Oltenia a respectat obligațiile de conformare, finalizând achiziționarea certificatelor de CO2 aferente energiei produse în anul 2020. Pretul certificatelor de CO2 a crescut spectaculos în ultimii ani. Pentru CE Oltenia, ponderea pretului certificatelor de CO2 în costul unitar de producție al energiei electrice depășeste 60%. Valoarea certificatelor aferente energiei produse în anul 2020 a fost de 315 milioane euro. În Planul de restructurare și decarbonare transmis Comisiei Europene, au fost estimate valori între 26 și 35 de euro pentru un certificat. Ajutorul de stat aprobat la începutul anului de Guvern, în sumă de 241 milioane euro, a acoperit estimarea inițială, iar diferența de 74 milioane de euro a fost suportată din fondurile proprii ale companiei. Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziționarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior până la data de 30 aprilie a anului curent ar fi atras penalități de 100 euro/ certficat în plus față de obligativitatea achiziționării acestora.
„Obligativitatea achiziționării în totalitate a certificatelor de CO2 a apărut după anul 2013, alocările gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate, iar prețurile certificatelor înregistrând o creștere spectaculoasă de la 4-5 euro în anul 2017, până la peste 47 euro în prezent. Astfel, Complexul Energetic Oltenia a achitat din fonduri proprii, de la înființarea companiei în iunie 2012 și până în prezent, peste 1 miliard de euro pentru plata certificatelor de CO2. În fiecare an, CE Oltenia s-a conformat prin achiziționarea, în termenul prevăzut de legislație, a întregii cantități de certificate de CO2 corespunzătoare energiei produse. Până în anul 2020, CE Oltenia nu a primit niciun sprijin financiar din partea statului.”, conform unui comunicat al CEO.
În același timp, angajații Complexului Energetic Oltenia nu știu ce soartă vor avea și cer ajutor guvernului pentru modificarea Legii 197 din 2021. Legea introduce condiții speciale de muncă și reduce vârsta de pensionare cu 13 ani. Problema este că actul normativ nu se aplică. Din acest motiv sunt programate noi proteste pentru reducerea vârstei de pensionare la Complexul Energetic Oltenia, în baza Legii 197 din 2021 care trebuie modificată. Protestele sunt programate și săptămâna aceasta. Actul normativ este în vigoare din luna august, dar nu se aplică. Se solicită modificarea legii, astfel încât salariații din producție care au condiții speciale de muncă să se poată pensiona la vârsta de 52 de ani. Mai sunt necesare de îndeplinit alte două condiții. Este vorba de vechimea de 25 de ani în domeniu și un stagiu minim de cotizare de 30 de ani. Cea mai rapidă cale de modificare a Legii 197 din 2021 este prin Ordonanță de Guvern.
Federația Națională a Sindicatelor din Electricitate Univers, Federația Națională Mine Energie, Federația Energetica și Federația Sindicatelor Libere și Independente Petrol Energie susțin protestele și modficarea legii.
Andrei Merfu