Ce s-a făcut în cariere după tragedia de la Jilț Sud: Condoleanțe și cam atât

A trecut o lună și jumătate de la producerea tragediei de la Cariera Jilț Sud din Complexul Energetic Oltenia, unde au murit trei oameni. În afară de câteva anunțuri pe la televizor și demararea unor achiziții de piatră pentru drumurile din cariera minieră, certe au fost până acum coldoleanțele transmise până acum de către compania energetică, și sumele de bani prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă și regulamente pentru familiile îndurerate.


”În data de 17.01.2023, în jurul orei 13:00, în perimetrul carierei Jilț Sud, personalul care a participat la intervenția mecanică la Excavatorul 1400-05 a urcat într-un mijloc auto pentru a se deplasa la sediu. În timpul coborârii pe o pantă, înaintea podului de traversare a transportatorului cu banda T 204, autovehicolul a derapat pe pod și a căzut peste transportor, impactul soldându-se cu 16 victime. Printre acestea se număra 14 salariați ai CE Oltenia, din care 3 au decedat. Evenimentul a fost comunicat organelor abilitate pentru a fi cercetate și stabilite cu exactitate cauzele și împrejurările producerii acestuia. Conducerea și colectivul CE Oltenia își exprimă regretul față de tragicul eveniment care a avut loc și transmite sincere condoleanțe familiilor îndurerate”, comunica la vremea respectivă Complexul Energetic Oltenia.


Este cunoscut faptul că alte măsuri luate și considerate fără efect au vizat demiterea unor persoane din funcții. Acestea au rămas în continuare angajate la compania energetică pe posturi bine plătite.
Având în vedere tragedia de la Jilț Sud, în care trei persoane au decedat iar alte 10 au fost rănite, Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia a completat Directoratul societății cu membri noi pentru a putea lua măsuri imediate de sprijin pentru familiile greu încercate de pierderea suferită. Astfel, începând cu data de 19.01.2023, în Directoratul Societății Complexul Energetic Oltenia au fost numiți pentru o perioada de 4 luni, domnii Trufelea Constantin Cosmin și Bălășoiu Ion.


Trufelea Constantin Cosmin care a ocupat până în prezent poziția de șef la Unitatea Minieră de Carieră Roșia Peșteana, are o vechime de peste 25 de ani în minerit, cunoaște în detaliu toate problemele cu care se confruntă carierele miniere și are soluții pentru rezolvarea lor. Și-a început activitatea în anul 1998 ca inginer electromecanic la Cariera Roșia, ulterior fiind promovat adjunct șef sector, șef sector și director de carieră. Bălășoiu Ion a ocupat poziția de director tehnic al Sucursalei Miniere, avand o vechime de 27 de ani în sistem și este, de asemenea, unul dintre specialiștii din minerit care își va aduce aportul în activitatea societății.


În completarea numărului de membri ai Directoratului CE Oltenia, Consiliul de Supraveghere a aprobat numirea lui Plaveți Iulius Dan pentru o perioadă de 4 luni, începând cu data de 23.01.2023, în baza prevederilor OUG nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.
Este de menționat că Plaveți Iulius Dan, absolvent al Universității Politehnice București, a ocupat succesiv funcții de conducere în cadrul unor mari companii, inclusiv în domeniul energetic, precum vicepreședinte și, ulterior, președinte al ANRE în perioada 2009–2012, membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica SA în anul 2017, Director General al Hidroserv SA în perioada 2018-2021. În cadrul ședinței din data de 03.02.2023, Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia a numit în funcția de președinte al Directoratului pe Plaveți Iulius Dan, începând cu data de 03.02.2023.


Cu toate acestea din Directorat lipsesc două persoane, după plecarea lui Daniel Burlan și a lui Marius Negru. Așadar, nici la această oră nu s-a reușit completarea Directoratului CEO, o companie cu 12.000 de angajați. Este de amintit că alți trei șefi din UMC Jilț și-au pierdut funcții, însă își continuă activitatea cu salarii bune la CEO. Singura noutate este preluarea anchetei în acest caz de către Parchetul General.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *