Ce fac sindicatele să apere locurile de muncă de la CEO?

Sindicatele nu au vreun plan să apere locurile de muncă de la Complexul Energetic Oltenia. Complexul Energetic Oltenia s-ar putea închide mult mai devreme decât se așteptau sindicaliștii din Complexul Energetic Oltenia. Aceștia cred că Planul de restructurare al companiei energetice va transforma total societatea în mai puțin de trei ani. Vasile Tivig, membru al Sindicatului „Energia”, din cadrul Sucursalei Electrocentrale de la Rovinari, este de părere că la finalul anului 2025. Complexul Energetic Oltenia va mai rămâne cu doar două grupuri energetice și două subunități miniere. Este vorba de grupul energetic numărul 4 de la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari și grupul energetic numărul 5 de la Turceni. Vor mai rămâne numai două subunități miniere și sub 4.000 de mineri și energeticieni.


Un grup energetic este deservit de circa 1.500 – 1.600 de persoane, mineri și energeticieni. Prin urmare, în scurt timp Complexul Energetic Oltenia nu va mai fi cel mai mare angajator din Oltenia și din județul Gorj. Un val de pensionări va fi generat anul acesta de aplicarea Legii 197 din 2021. Actul normativ a introdus condiții speciale de muncă în sectorul de producție de la Complexul Energetic Oltenia și de la alte companii din domeniu. Cu toate acestea, nu este aplicat și pentru perioada 2001 – 2021 de către casele de pensii. Instanța supremă a decis însă recent că actul normativ trebuie să fie aplicat în sensul reducerii cu 13 ani a vârstei de pensionare. Circa 3.000 de mineri și energeticieni din Complexul Energetic Oltenia s-ar putea pensiona anul acesta în baza Legii 197 în momentul în care Decizia instanței supreme va fi comunicată Casei Naționale de Pensii.


În același timp, Complexul Energetic Oltenia(CEO) face demersuri pentru construirea celui mai mare grup pe gaze naturale din Planul de restructurare, dar și a celorlalte investiții. Va fi stabilită și forma finală a documentațiilor pentru constituirea unei societăți cu capital mixt/SPV în vederea construcției unei centrale cu ciclu combinat pe gaz natural de 850 MW la Ișalnița. Aceasta va înlocui blocul 7 și respectiv blocul 8, ambele de 315 MW pe lignit. Din asociere va face parte compania ALRO. Cota CE Oltenia deținută din capitalul social, de 59,9% din viitoarea societate mixtă, reprezintă o contribuție de 65 de milioane de euro. Investitorul selectat, ALRO SA, va participa cu o cotă deținută din capitalul social de 40,1%, reprezentând o contribuție de peste 43,5 milioane de euro. Valoarea totală a proiectului este estimată la 506 milioane de euro. Termenul de punere în funcțiune a centralei electrice pe gaze de la Ișalnița este anul 2026.


CEO face pași și pentru concretizarea investițiilor alături de OMW Petrom și Tinmar. Societățile pe acțiuni rezultate din asocierea CE Oltenia – Tinmar Energy vor avea ca obiect implementarea a patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală instalată de cca. 280 MW și a unui grup pe gaze naturale de 475 MW la Turceni. Avizarea asocierii CE Oltenia – Tinmar Energy în noile condiții ar permite respectarea calendarului asumat în ceea ce privește adăugarea de capacități noi pentru tranziția la surse de energie mai puțin poluante și pentru restabilirea viabilității CE Oltenia.


CE Oltenia va construi, în parteneriat cu OMV Petrom, patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de 450 MW. Investițiile totale se ridică la peste 400 milioane de euro, iar prin punerea în funcțiune a celor patru parcuri, puterea instalată de energie solară a României crește cu 30%. Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Ișalnița, Tismana, Roșia și Rovinari, pe amplasamente ale unor foste exploatări miniere operate de CE Oltenia (depozite închise de zgură și cenușă, respectiv halde interioare). Sindicatele nu fac nimic pentru a opri închiderea locurilor de muncă și vor rămâne fără membri.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *