Cântec și voie bună, la Novaci!

Cântec și voie bună, weekendul trecut, la Novaci. Crescătorii de oi de la Novaci –s-au putut bucura de petreceri pe cinste în cadrul celei de-a 56-a ediție a festivalului „Urcatul Oilor la Munte”.


Autoritățile locale au lansat invitația publică pentru cei care au dorit să aibă parte de o zi de neuitat, mai ales că în pădurea de la marginea orașului a avut loc și tradiționalul bâlci organizat cu această ocazie.
Acest eveniment din 20 și 21 mai, a îmbrăcat frumos o traditie care nu trebuie uitată, aceea a oieritului care reprezintă esența existenței novăcenilor pe aceste meleaguri, motiv pentru care în fiecare an, în luna mai, se sărbătorește momentul urcării oilor la munte cu bucurie, cu cântec, dans și voie bună.
În anul 1968 la Novaci s-a sărbătorit pentru prima data ,,Urcatul oilor la munte”, urmare a viziunii autorităților acelor vremuri, care au înțeles că într-o sută de ani, fenomenul transhumanței va deveni o poveste, așa cum s-a întâmplat în istoria altor popoare.


Pentru cei care nu au crescut în familii de păstori este greu de înțeles de ce este acest obicei atât de important pentru novăceni. Urcatul oilor la munte este parte din viața fiecărui păstor, cu oi mai multe sau mai puține. Copiii ciobanilor nu s-au plans și nu se plâng de viața pe care o duc, ba din contra au transformaț-o într-o legendă, părând ireali când îi vezi pe rețelele de socializare vorbind despre frumusetea unor momente petrecute la foc sub clar de lună sau cu țolul pe umeri, plouați și înfrigurați.
Ciobanii se întâlneau pentru a petrece înainte de a mâna turmele spre munte, într-o sărbătoare folclorică locală, iar acest obicei a fost extrem de inspirat și indiferent de implicații si viziuni politice, ,,Urcatul oilor la munte” , s-a transformat de-a lungul anilor într-un festival folcloric de amploare care aduce la Novaci ansambluri si formații artistice din toată țara.

Casiana Hîncu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *