Angajații Complexului Energetic Oltenia trăiesc în fiecare zi cu gândul că nu vor mai prinde pensia, cu toate că pentru unii vârsta de pensionare a scăzut semnificativ. O parte a minerilor și energeticienilor sunt grav bolnavi și au nevoie de tratamente și operații. Din păcate, unii pierd lupta cu boala și nu mai apucă să prindă pensia. De la începutul anului și până în momentul de față au fost înregistrate la Complexul Energetic Oltenia 23 de decese. Este și motivul pentru care s-a decis reluarea protestelor la Târgu Jiu.
Astfel, încă un protest este programat săptămâna aceasta în centrul municipiului Târgu Jiu de către o parte a sindicatelor din Complexul Energetic Oltenia. S-a intrat în cea de-a treia săptămână de proteste pentru angajații companiei energetice. Avizul este obținut pentru un total de 1.000 de persoane, în intervalul orar 16,00 – 18,00. În primele două săptămâni nu a fost o participare numeroasă a personalului din Complexul Energetic Oltenia care cere pensionarea mai devreme a angajaților din producție. Nu toți vor avea parte însă de ultimele modificări legislative. Este vorba în special de minerii și energeticienii care au fost încadrați în condiții normale de muncă. Pentru ei nu se aplică nici Legea 197 din 2021, nici Legea 74 din 2022. Ambele modifică și completează Legea pensiilor, în sensul introducerii de condiții special de muncă pentru salariații încadrați în grupa 1 sau 2, înainte de 2001. De asemenea, Legea 197 acordă condiții speciale de muncă tuturor angajaților din producție din companiile energetice, însă după septembrie 2021. Nimeni nu știe însă ce se va întâmpla cu angajații care au activat în producție, dar care au pierdut condițiile deosebite de muncă. Din acest motiv este și organizat protestul din Piața Prefecturii din Târgu Jiu.
În același timp, energia pe bază de cărbune rămâne în continuare în top. Deși se dorește eliminarea acesteia de pe piața de energie, cel puțin în momentul de față Sistemul Energetic Național este dependent de termocentralele pe bază de cărbune. Complexul Energetic Oltenia, alături de ceilalți producători de curent electric pe bază de cărbune, este pe locul al treilea în clasamentul național.
Procentul din total este de peste 22. Pe prima poziție se află în continuare Hidroelectrica, iar pe locul al doilea centralele pe gaze naturale. Este cunoscut faptul că la nivel național Complexul Energetic Oltenia asigură peste 90% din energie pe cărbune. Din păcate, Complexul Energetic Oltenia nu se poate baza în continuare pe una din termocentralele sale. De peste două săptămâni Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița este închisă.
Ambele blocuri energetice nu funcționează. Decizia de a opri activitatea la Termocentrala Ișalnița este una de natură tehnică. E nevoie de lucrări de mentenanță pentru funcționarea în parametri a blocului energetic numărul 7 de la sucursala care se află în județul Dolj.
În momentul de față, Complexul Energetic Oltenia funcționează cu numai trei termocentrale. Sunt pornite 5 grupuri energetice. Sunt câte două blocuri energetice în funcțiune la termocentralele Rovinari și Turceni, respectiv un bloc energetic la Termocentrala de la Craiova.
Andrei Merfu